Jistina pro vykázání násilníka z domova bude nižší

Praha - Oběti domácího násilí by nemusely při vznášení návrhu předběžného opatření, kterým například chtějí omezit přístup násilníka ke společnému kontu, skládat jistinu ve výši 50 nebo 100 tisíc korun. Novela soudního řádu, kterou dnes schválila vláda, tuto částku snižuje na 20 tisíc korun a u věcí spojených se společným podnikáním na 50 tisíc korun. Návrh počítá také s rozšířením důvodů pro vykázání, například o takzvaný stalking, tedy nežádoucí slídění. Další změnou má být zavedení patnáctidenní lhůty, ve které má o odevzdání dítěte do péče druhého rodiče rozhodnout odvolací soud.

Snížení finanční jistiny, kterou musí navrhovatel předběžného opatření skládat, ministerstvo spravedlnosti do novely zapracovalo na podnět Rady vlády pro lidská práva. Podle ní suma často bránila v přístupu ke spravedlnosti v těch nejnaléhavějších případech. O případné zneužívání institutu vykázání, tedy desetidenního zákazu pobytu ve společné domácnosti, se rada neobává.

Před případným zneužíváním zákona by měla chránit nová definice pravidel pro prodloužení desetidenní lhůty. Pokud by oběť domácího násilí neprokázala, že má vlastnický podíl na společném bydlení, mohl by podle návrhu soudce lhůtu prodloužit jen „z důvodů zvláštního zřetele hodných“.

Domácí násilí je v ČR trestné od června 2004. Vykázat na deset dní z domova lidi, kteří ubližují svým blízkým, může policie od loňského roku. Sněmovní ústavněprávní výbor nedávno doporučil, aby se novým trestným činem stalo také nebezpečné slídění. Jsou mu často vystaveny právě oběti domácího násilí, které se snaží uniknout pachateli. O novém trestním zákoníku, který nyní změnu obsahuje, se bude ve sněmovně jednat zřejmě v září. To už by poslanci měli mít v ruce také dnes schválenou novelu soudního řádu.

Projekt na pomoc obětem trestných činů

Včera zároveň skončil dvouletý pilotní projekt zaměřený na pomoc obětem trestných činů. Projekt se zabýval tím, aby oběti nebyly dále zraňovány ve svých citech na základě eventuálně méně obezřetného přístupu některých lidí v soudnictví nebo policii. V rámci projektu bylo specializované školení, kde lidé dostali právní minimum a odborné know-how pro práci s oběťmi.

Vydáno pod