Soud zamítl žádost katarského prince účastnit se soudního sporu

Praha - Krajský soud v Praze dnes zamítl žádost katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, který se chtěl jako vedlejší účastník vložit do sporu mezi sedmi justičními představiteli v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou a její předchůdkyní Marií Benešovou. Snahu katarského prince, který měl v tuzemsku soudní opletačky kvůli svému zájmu o příliš mladé dívky, připojit se na stranu Vesecké a bojovat proti pomluvám dnes překazil soud. O jeho účast v řízení nakonec nestála ani jedna strana.

Katarský princ se chtěl soudní pře účastnit na straně představitelů justice, protože se cítil dotčen výroky soudce Vojtěcha Cepla mladšího, který při rozhodování sporu dospěl mimo jiné k závěru, že někteří z účastníků řízení ovlivnili Sáního případ. Princ byl v Česku nepravomocně odsouzen za sexuální zneužívání nezletilých dívek. Poté byl vydán do domovské země, kde jeho stíhání úřady zastavily.

Rozhodující podle Cepla bylo, že o účast katarského prince nestála ani jedna strana: „Je nepřípustný, protože je nutný souhlas účastníka, na jehož straně chce ten dotyčný vystupovat.“ Proti žádosti katarského prince totiž podali námitku žalobci i Benešová. „Jeho účast v řízení by celé řízení zdržovalo a komplikovalo,“ uvedl advokát Marie Benešové.

Jak moc chtěl Sání zasáhnout do sporu justiční elity, není jasné. O účast u soudu se přihlásil prostřednictvím advokátky Anny Větrovské, která však nekomunikuje. Její pověření k princovu zastupování navíc spadá do dob, kdy byl stíhán za pohlavní zneužívání. Soudce Cepl nyní musí počkat, jestli se některá ze stran proti rozhodnutí o katarském princi neodvolá, pak celou kauzu zvanou „Justiční mafie“ předá vrchnímu soudu.