Korupční kauza ve Znojmě: Podnikatelé vše popírají

Brno - Podnikatelé a šéfové firem obžalovaní v údajné korupční kauze bývalého tajemníka znojemské radnice Vladimíra Krejčíře dnes důrazně popřeli, že mu dávali za přidělení lukrativních městských zakázek úplatky nebo dary. Pokud mu předávali peníze, byly to prý sponzorské dary pro Znojmo. Za práce odvedené na jeho chalupě v Litostrově nedaleko Brna podle nich řádně platil. Některé platby se neuskutečnily ne proto, že je měl zdarma, ale protože jej zatkla policie. Skupině sedmi podnikatelů hrozí za poskytování darů a různé úsluhy šest let vězení. Krejčíř by mohl jít až na 12 let za mříže.

Policie zatkla Krejčíře v září 2010. Spis uvádí, že na úplatcích vydělal od počátku roku 2009 do zadržení 1,9 milionu korun. Je spojován s někdejším vedením radnice, kterou vedla ODS. Jeho případ jí přinesl propad v komunálních volbách, nyní je v opozici. Vedení znojemské ODS se od Krejčíře distancovalo. Vyšetřování neukázalo, že by s kauzou bylo jakkoli spojeno.

Podle Krejčíře se policie zcela zbytečně podivovala nad tím, že peníze, které dostával coby tajemník radnice jako mzdu, mu zůstávaly na účtu a nebyly používány. Zdůraznil, že na ně nebyl odkázaný, protože v minulosti úspěšně podnikal ve výrobě nábytku a v obchodu s nemovitostmi, z čehož mu dosud plynou zisky.

Seznam úsluh, které podle státního zástupce Ivana Hrazdiry dostal za zakázky, je poměrně dlouhý. Většinou se týká jeho chalupy v Litostrově. Zahrnuje: stavbu tenisového kurtu, stání pro auta, koupacího jezírka, nákup ledničky a mrazáku, zajištění odstřelu tří srnců na Znojemsku a muflona v Orlických horách. K darům lze podle policie přiřadit stavební materiál, dubové dřevo na bazén a velké množství dřevěných palubek. Za některé práce Krejčíř nezaplatil vůbec, některé uhradil pouze z části. „Důvodem je mé zatčení. Jak jsem mohl včas a řádně platit, když jsem se náhle ocitl ve vazbě a k vlastním penězům jsem neměl přístup. Do února 2013 budou všechny mé závazky, které uznávám jako reálné, splaceny,“ uvedl bývalý tajemník. 

Proces dnes začal výslechem dvou podnikatelů, kteří vysvětlovali, proč Krejčířovi, milovníkovi myslivosti, zajistili zdarma odstřely zvěře. Odůvodnili to tím, že to je běžný postup mezi myslivcem a hospodářem dané honitby. Lovec na oplátku pozve za čas někoho z jeho myslivecké organizace na lov. Krejčíř tyto přátelské služby ale zatím neměl čas vrátit.

Krejčíř od podnikatelů převzal 45 000 korun. Uvedli, že šlo o dary pro město, které mu předali coby jeho zástupci. Co se s těmito penězi stalo, vysvětlí zřejmě soudu zítra, kdy je naplánováno slyšení. 

Vydáno pod