Sněmovna vydala Pekárka ke stíhání za korupci

Praha - Poslanecká sněmovna vydala poslance Romana Pekárka k trestnímu stíhání. Pro hlasovalo 158 poslanců ze 161 přítomných. Nepravomocně odsouzený politik bude stíhán za korupci při prodeji městských pozemků, které se měl dopustit coby kolínský místostarosta. Pekárek je členem sněmovny krátce, v horní komoře usedl po rezignaci skupiny rebelů kolem občanského demokrata Petra Tluchoře začátkem listopadu.

Hlasování se zdrželi tři poslanci - Jiří Dolejš (KSČM), Václav Cempírek (TOP 09) - a nezařazený Roman Pekárek.

Jednání o Pekárkově vydání bylo poměrně krátké. Vystoupili jen předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) a zpravodaj Josef Cogan (TOP 09/STAN) a v diskusi předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Pekárkovo vydání trestnímu stíhání bylo hned prvním bodem dnes zahájené prosincové schůze Poslanecké sněmovny. „Souhlasili jsme s tím, aby ten bod byl jako první,“ uvedl ještě před jednáním šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Máme standardně u vydávání o jednání poslanců stejný postup, máme volné hlasování, ale předpokládám, že všichni poslanci budou hlasovat pro vydání. Doporučení členů mandátového a imunitního výboru bylo hlasovat pro vydání.“

Poslanecký klub ODS Pekárka vyzval, aby stranu opustil a odešel i ze sněmovny. Ten požádal o pozastavení členství ve straně, mandátu se ale nevzdal.

image_419211
Zdroj: ČT24

Dnešním vydáním bude moci pokračovat Pekárkovo řízení u odvolacího soudu. Podle vyjádření soudu Pekárek v roce 2009 slíbil společnosti Coss, s. r. o., prodej městských pozemků na okraji Kolína za cenu o pět milionů nižší, než bylo schváleno v rozpočtu, za což si měl účtovat milion korun. Soud při vynesení rozsudku vycházel především z nahrávky, na které Pekárek podle obžaloby mluví s majitelem firmy Petrem Ličkou. Pekárek se cítí nevinen, zaznamenaný rozhovor je podle jeho slov podvržený.

Vydáno pod