Novák a Barták díky nemoci kličkují v paragrafech

Praha - Co spojuje bývalého senátora Alexandra Nováka a bývalého ministra obrany Martina Bartáka? Oba posílají soudu či státnímu zástupci omluvenky. Ze zdravotních důvodů se Barták již pětkrát nedostavil k výslechu a Novák kvůli nemoci odkládá nástup do vězení. Obhájci přirozeně využívají všech skulin ve vyšetřování – nicméně prošly by tyto praktiky i ostatním smrtelníkům?

„Určitě by to neprošlo těm tzv. normálním klientům. Měla jsem případy, kdy klient nepřišel dvakrát, měl lékařskou zprávu, nebyl sice závažně nemocný, ale nemoc tam byla… A potřetí si pro něj přišli, sebrali ho a zadrželi,“ tvrdí advokátka Klára Slámová.

Exsenátor nemůže kvůli nemoci do vězení, poslal omluvenku a podal stížnost

Bývalý senátor Alexandr Novák, který má jít za korupci na 4 roky do vězení, poslal soudu dopis až v okamžiku, kdy mu přišla výzva k nástupu. Jeho advokát za Nováka mezitím podal dovolání k Nejvyššímu soudu a stížnost ministru spravedlnosti. Zkoušejí vše, aby vlivný severočeský boss do vězení vůbec nemusel. Nicméně detaily zdravotního stavu advokát exsenátora Nováka Jan Růžek nezná: „Já vím, že před časem měl mozkovou příhodu, vím, že byl hospitalizován pro nějaké žaludeční vředy, ale žádné detaily samozřejmě neznám,“ řekl Růžek pořadu 168 hodin. Připustil však, že by nebylo divu, kdyby se jeho klient snažil oddálit nástup výkonu trestu i z toho důvodu, aby se o nástupu trestu rozhodovalo, až když bude známo, jak se ke stížnosti pro porušení zákona postaví ministerstvo spravedlnosti.

Pokud se Novák rozhodl bojovat o čas, zařadil se do fronty těch, kdo spravedlnost pokoušejí do poslední chvíle. Například už v roce 2007 těsně před nástupem do vězení rozbolely Tomáše Pitra plotýnky.

Barták se z důvodu nemoci omlouvá z výslechu , na Davis Cup ale dorazil

Špatný zdravotní stav ale může do vyšetřování zasáhnout ještě před rozsudkem. S tím se například potýká státní zástupce, který marně čeká na příjezd exministra obrany a bývalého vicepremiéra Martina Bartáka, stíhaného za korupci při nákupu obrněnců Pandur. „Kdyby vypovídal, tak jsme mohli třeba skončit v červenci, máme závěr listopadu, takže ať si každý udělá závěr sám,“ komentoval situaci státní zástupce Dušan Táborský.

K výslechu do Ostravy dorazil jen dvakrát, na začátku vyšetřování. Od té doby se už pětkrát omluvil. ČT na jeho případ upozornila už v říjnu. Jenže Barták - z důvodu nemoci – nedorazil znovu ani v listopadu. Přitom víkend před listopadovým termínem se ukázal na tenisovém finále Davis Cupu.

Klára Slámová, advokátka

„Pokud se někdo vyhýbá nějakému úkonu trestního řízení a pak je viděn na nějaké společenské akci, pak to zákonitě musí vyvolávat ten dojem, že to vyhýbání je účelové.“

Sám Barták, obviněný z korupce při nákupu tatrovek, se k absencím vyjadřovat nechce, ani jeho advokát. Jeho počínání ale připomíná taktiku, ve které stíhaný počká, co na výslechu řeknou všichni ostatní. „Mluvím obecně, pokud ten člověk v závěru se rozhodne vypovídat, pak má veškeré informace k vyšetřování,“ vysvětluje Táborský.

Odsouzeni či stíhaní za korupci (zdroj: ČT24)

Pokusy o kličkování existují ale i v mezích zákona. Odmítnutí výpovědi a vyčkávání na soud. Jako příklad poslouží případ lobbisty a podnikatele Janouška a jeho nehody.
Když mlčení nepomůže, je tu ještě poslední záchrana – pokus o zmírnění trestu přiznáním viny. O to se minulý týden pokusil bývalý šéf strážníků Vladimír Kotrouš. Přiznal se k převzetí části peněz a chtěl tak být trestán jen za podvod. Pokus mu ale nevyšel - soud ho nepravomocně odsoudil k šesti letům za korupci.