Drahoš: Nedostatek financí snižuje motivaci vědců

Praha – Akademie věd má starosti s rozpočtem. Vědcům ztěžuje práci snižování státního příspěvku, který od roku 2009 do letoška klesl až o jednadvacet procent. Podle předsedy akademie Jiřího Drahoše, který byl hostem Studia 6, porušuje finanční situace motivaci mladých vědců.

Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR:

„V současné době platí vládní návrh ze září tohoto roku, kde má akademie meziročně přijít o 95 milionů korun. Od roku 2009 už jsme klesli o 650 milionů v institucionálních financích, nemám z toho proto žádnou radost.“

Podle slov Drahoše porušuje situace motivaci mladých vědců. Ti si prý pokládají otázku, zda se věnovat vědě, když ji stát takto „podporuje“. Další problém spatřuje předseda AV ČR v tom, že snižují-li se peníze, musejí se začít propouštět lidi nebo nekupovat přístroje, nestavět a neopravovat. „My to řešíme takovou kombinací, ale není to dobré, protože zvyšujeme svůj vnitřní dluh,“ dodává.

Drahoš podotkl, že v loňském roce získala akademie pětačtyřicet procent rozpočtu formou institucionálního příspěvku, zbytek pak v soutěžích o granty a projekty nebo z patentů, licencí a služeb. „Snažíme se vydělávat, nenatahujeme jen ruku ke státu,“ potvrzuje Drahoš.

Akademie věd má v současné době 53 výzkumných pracovišť různé velikosti a asi 7 500 zaměstnanců. Ne všichni jsou placeni z těch institucionálních peněz, někteří jsou placeni na projekty. Dle slov Drahoše připravuje instituce takzvanou strategii Akademie věd ČR na léta 2014 až 2020. „Chtěli bychom využít toho, že jsme zhodnotili jednotlivé skupiny, které bychom rádi provázali v průřezových tématech napříč vědními oblastmi akademie nezávislé na ústavech. Tento krok by mohl postupně změnit strukturu akademie,“ řekl. Ta si před několika dny připomínala 60. výročí svého vzniku.

Rozhovor s Jiřím Drahošem (zdroj: ČT24)