Výzkum českého vědce může pomoci předvídat epileptické záchvaty

Praha - Tým českého vědce Přemysla Jirušky udělal první krok k předvídání epileptických záchvatů. Jako jeden z prvních na světě objevil v mozku epileptiků signály, které akutním záchvatům spolehlivě předcházejí. Objev tak může vést k vývoji zařízení, které by nemocné včas upozornilo, nebo v budoucnu dokonce záchvat utlumilo. Epilepsií v Česku trpí zhruba 75 tisíc lidí. Asi na třetinu nefunguje žádná léčba a právě pro ně může mít tento výzkum největší význam.

Při nejvážnější formě záchvatu člověka ochromí křeče, upadne na zem, může ztratit vědomí. Většinu epileptiků postihují mírnější záchvaty, často křeč postihne jen část těla. Nedá se ale předvídat.

Přemysl Jiruška a jeho tým zjistil, že každý záchvat v mozku pacienta skrytě bobtná několik hodin dopředu a při tom vysílá jednoznačné elektrické impulzy. Na základě jeho výzkumu tak může vzniknout mikročip, který by přímo v mozku pacienta na takovouto narůstající aktivitu neuronů upozornil. „Pokud by to došlo do stadia, že by se to miniaturizovalo, bylo by možné to posílat třeba na mobilní telefon. Kromě ikonky, jaké bude počasí, by tam byla i ikonka, jaká je pravděpodobnost, že pacient bude mít dnes záchvat,“ říká Jiruška.

Mikročip by do budoucna mohl záchvatům i bránit. Jakmile by zaregistroval narůstající aktivitu, začal by do mozku vysílat rušící signál, který by neurony zase uklidňoval.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)

Záchvat startuje skupina trvale vybuzených, epileptických neuronů, která čas od času zkratuje větší část mozku. „Analogicky si to můžeme představit jako na fotbalovém stadionu, kdy skupina skalních fanoušků je schopna spustit mexickou vlnu,“ přibližuje Jiruška.

V některých případech dokáží neurochirurgové epileptické ložisko vyoperovat. Ale jen pokud neleží blízko životně důležitých oblastí mozku.

Vydáno pod