Krádeží kovů na dráze ubylo skoro o 90 procent. Pomohla přísná vyhláška i nižší cena surovin

Kontroly se týkaly 31 výkupen (zdroj: ČT24)

Policie a Česká inspekce životního prostředí vyrazily tento týden na rozsáhlé kontroly do výkupen surovin. Zaměřily se zejména na krádeže na dráze, kterých oproti předchozím letům výrazně ubylo. Podle inspektorů proto, že už dva roky platí vyhláška, která zakazuje výkup kovu za hotovost. Podle majitelů sběrných dvorů ale krádeže ovlivňuje spíše cena těchto surovin.

Inspektoři kontrolovali 31 výkupen surovin napříč Českem. Zaměřovali se především na zboží, které se vykupovat nesmí. S polovinou provozoven pravděpodobně na základě výsledku kontroly zahájí správní řízení. Nejčastěji jejich provozovatelům chybělo povolení krajského úřadu, nebo neoprávněně vykupovaly elektro-odpad.

Policisté se zaměřili i na okolí nádraží, kde kontrolovali zejména odstavené vlaky. Některé jejich části se totiž zloději také snaží zpeněžit ve výkupně. „Ať už se jedná o hliníkové spojky, měděné kabely,“ doplnil Daniel Máca, vedoucí policejního oddělení Holešovického nádraží.

Krádeže kovů
Zdroj: ČT24

Zloději se také na nádražích zaměřují na barevné kovy. „Ty jsou nejčastěji obsaženy třeba v zabezpečovacích kabelech,“ vysvětlil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Podle drážní inspekce ale takových případů za poslední roky ubylo skoro o 90 procent. Prý pomohla hlavně vyhláška, která zakazuje platit za kovy v hotovosti.

Podle předsedy Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petra Milera ale lidé kov nekradou kvůli jeho nižší ceně: „Velkou roli hrála Čína s dovozem dumpingové oceli do Evropské unie. To způsobilo pokles cen, a proto poklesly i ty krádeže.“