Bývalého detektiva, který vyšetřoval korupci šéfů ŘSD, vrací žalobce před soud

Případ bývalého detektiva Rostislava Kotrče, který vyšetřoval korupci na ŘSD, se dostane až k Nejvyššímu soudu. Státní zástupce podal dovolání. Nesouhlasí s předchozími verdikty soudů, podle kterých je Kotrč nevinný. Bývalý detektiv čelil obžalobě, že úmyslně vyzradil identitu utajené svědkyně, za což mu hrozilo až osm let vězení.

„Podle nejvyššího státního zástupce nalézací i odvolací soud nesprávně posoudily jednání obviněného, v němž neshledaly trestný čin,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Dodal, že státní zástupce navrhuje Nejvyššímu soudu, aby zrušil předchozí rozhodnutí a nařídil soudu prvního stupně nové projednání případu. Podle posledního pravomocného rozhodnutí je totiž Kotrč nevinný. 

Bývalý detektiv u protikorupční policie vyšetřoval případ, ve kterém byli obviněni bývalí šéfové ŘSD z přijímání úplatků při pronájmu dálničních odpočívadel. Případ se k soudu ale nikdy nedostal, státní zástupkyně vyšetřování zastavila. A to vzhledem k tomu, že se navenek dostaly nepovolené informace a svědectví klíčové svědkyně nebylo důvěryhodné.

Podle obžaloby totiž zpřístupnil Kotrč obhájcům obviněných mužů protokol, ze kterého vyplývala totožnost klíčové svědkyně.  

Následně byl Kotrč jako vyšetřovatel z případu odvolán a Generální inspekce bezpečnostních sborů ho obvinila z ohrožení utajované informace. Zanedlouho poté navíc poskytl rozhovor serveru Lidovky.cz, čímž podle žalobců zneužil svou pravomoc.