Zemřela nejstarší obyvatelka ČR - bylo jí 109 let

Hluboká nad Vltavou (Českobudějovicko) - Marie Kráslová, nejstarší obyvatelka České republiky, v úterý zemřela. Informaci dnes potvrdil Jiří Slepička, ředitel domova důchodců v Hluboké nad Vltavou, kde Kráslová žila. Stařenka loni v listopadu oslavila 109. narozeniny a její kondici jí mohl kdekdo závidět, při oslavě si dokonce zazpívala.

Nejstarší obyvatelka republiky zemřela v úterý pozdě odpoledne v českobudějovické nemocnici, kde byla od května hospitalizována. „Její zdravotní stav se na jaře natolik zhoršil, že musela být na kapačkách,“ uvedla dcera Anna Nohavová, která svoji matku pravidelně navštěvovala, stejně jako ostatní potomci. „Ke konci života už jen ležela a modlila se. Dívala se na nás, ale jestli nás vnímala, nevím,“ dodala Nohavová.

Nyní je nejstarším člověkem v Česku Marta Pokorná z Dačic, která se
narodila 8. července 1900 a žije v domově důchodců v Budíškovicích u Dačic. Podle statistiky z letošního června je také třetím nejstarším člověkem v ČR žena, bydlí v Praze a její ročník narození je 1901. Nejstarší muž pochází z Olomouckého kraje a narodil se roku 1902.

V Česku žilo podle ČSÚ na konci loňska 544 lidí, kteří oslavili sté či vyšší narozeniny. Bylo mezi nimi 120 mužů a 424 žen. Dlouhověkých v ČR postupně přibývá. Zatímco v roce 2002 statistici evidovali 3675 mužů a žen starších 95 let, na konci roku 2006 jich bylo už 5116 a loni 6471.

Za prodlužováním života je podle expertů změna životního stylu, zdravější výživa a moderní medicína. Muži v zemi se v průměru mohou dožít 73,7 roku a ženy 79,9 roku. Od listopadu 1989 se tak střední délka života v Česku prodloužila u mužů celkem o 5,6 roku, u žen o 4,5 roku.