Bílé Vánoce asi letos nebudou

Praha - Letošní vánoční svátky zřejmě bílé nebudou. Meteorologové totiž předpovídají až pět stupňů nad nulou a mrholení. Sněžit má jen slabě. V nížinách se očekává spíše inverzní počasí s nízkou oblačností a mrholením.

V první prosincové dekádě může být až minus 12 stupňů

Na nadcházejících deset dní uvádí předpověď ČHMÚ zataženo s občasným sněžením, v nížinách mohou být srážky smíšené. Přes den vystoupá rtuť nejvýše na čtyři stupně Celsia, v noci může klesnout až na minus sedm. Největší chladno by ale mělo být na konci první dekády, kdy i denní teploty spadnou pod nulu a v noci může přituhnout na minus tři až minus devět stupňů, při vyjasnění až na minus 12 stupňů.

V půlce měsíce nasněží, sníh ale dlouho nevydrží

V období od 11. do 20. prosince bude oblačno až zataženo, na většině území se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, postupně zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrholení nebo slabé sněžení. Na horách a místy i v nižších polohách polojasno, místy mlhy. Sněhová pokrývka se ale zřejmě dlouho neudrží, denní maxima se budou pohybovat mezi minus jedním až plus pěti stupni Celsia, při zmenšené oblačnosti může být až osm stupňů nad nulou. I v této dekádě ale budou panovat noční mrazy, při vyjasnění i minus deset stupňů.

Na svátky bude zataženo

Na posledních deset prosincových dní předpověď hlásí většinou zataženo. „Místy mrholení nebo slabé sněžení a místy mlhy. Postupně srážky četnější,“ uvedl ČHMÚ k výhledu počasí na sváteční dny. Noční teploty se budou pohybovat mezi nulou a minus šesti stupni, přes den pak bude minus jeden až plus pět stupňů.

O Vánocích budou teploty nad nulou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod