Ministerstvo: Ochrana proti raketám u letounů CASA stále nefunkční

Praha – Letouny CASA stále nemají funkční ochranu proti raketám, do dnešního dne přitom měly být úspěšně dokončeny vojskové zkoušky. Armáda kvůli tomu stále nemůže nasadit letadla na misi v Afghánistánu. Obrana do nich zatím nechce montovat systémy od jiného výrobce a čeká, až výrobce nedostatky odstraní. Podle původní smlouvy měl být systém plně funkční už na konci července roku 2011, dodavatelské firmě Omnipol za prodlení nabíhají pokuty.

„Bohužel i přes značný pokrok v činnosti a stabilitě vykazuje DAS (systém ochrany proti raketám) v některých parametrech hodnoty neodpovídající specifikaci a je nutné je ověřit znovu. Proto jsou nyní vojskové zkoušky na žádost dodavatele přerušeny,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

Úplnému zprovoznění systému podle ministerstva brání nízká pružnost dodavatelů při reakcích na nedostatky technického zařízení, vliv nepříznivého počasí na ověření funkčnosti některých částí nebo zajištění přístupu zahraničních pracovníků k utajovaným informacím. Podle Pejška také výrobce letadel CASA nemá ve výbavě stroj shodných parametrů, jaký zakoupila česká armáda.   

Kvůli nefunkčnímu systému DAS zatím letouny nejsou nasazeny na misi v Afghánistánu, podle Omnipolu ovšem jiné armády podobná letadla do alianční mise nasadila i bez ochrany proti raketám. 

CASA C-295
Zdroj: ČT24

Policie kvůli nákupu šetří exministryni Parkanovou   

Nákup letadel CASA byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů. 

Kvůli obchodu je vyšetřována bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) a její náměstek Jiří Staněk. Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila, a vinu odmítá i náměstek Staněk.