Zákon, ke kterému chtěl Babiš přilepit zdanění dluhopisů, opozice stáhla

UDÁLOSTI: Předkladatelka stáhla zákon, do kterého chtěl Babiš doplnit zdanění dluhopisů (zdroj: ČT24)

Opoziční poslankyně Věra Kovářová (STAN) stáhla svůj návrh, který měl zvýšit daňové úlevy pro dárce krve. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přitom chtěl prostřednictvím pozměňovacího návrhu k němu prosadit zdanění korunových dluhopisů. Babiš poté její postup ostře kritizoval.

Poslankyně Kovářová jako předkladatelka návrhu, který měl zvýšit odpočet od základu daně pro dárce krve ze dvou na tři tisíce, prohlásila před jeho druhým čtením, že návrh stahuje, protože se chce vyhnout politickým sporům. Svůj původní návrh považuje za „naprosto nekontroverzní“. Opak si však myslí o pozměňovacím návrhu, který se týká dluhopisů.

„Tím, že se pan ministr Andrej Babiš rozhodl do naší novely přidat narychlo sepsané zdanění korunových dluhopisů, udělal z tohoto zákona vrcholné politikum a předmět zásadního střetu. Podstata této novely se vytrácí,“ řekla poslankyně. Opoziční poslanci Babišův postup kritizovali již před jednáním. Šéf poslanců TOP 09 František Laudát označil přičlenění změny zdanění dluhopisů k zákonu dokonce za nemravné. 

„Pokud to chtěl ministr financí řešit, měl to řešit samostatnou novelou a nezatěžovat tím jednoduchý návrh, který má širokou podporu ve sněmovně,“ sdělil zase předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.  

Babiš: Je mi líto stažení zákona

  • Poslanci se začali zabývat návrhem, který by měl dát centrální bance možnost určovat parametry úvěrů na bydlení. V současnosti centrální banka vydává tyto parametry formou doporučení, které ale není vymahatelné. Změnu přináší novela, kterou budou poslanci schvalovat zrychleně. Půjde sice do rozpočtového výboru, ten však bude mít na její projednání pouze 30 dní.
  • Prvním čtením prošla také novela zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní, která má omezit daňové úniky na mezinárodní úrovni. Nadnárodní firmy budou muset informovat o situaci v jednotlivých zemích, kde působí. Vláda chtěla zákon projednat zrychleně v jediném čtení, to však opoziční kluby vetovaly.
  • Další zákon, který prošel prvním čtením, by mohl zjednodušit systém vnitřních kontrol ve veřejné správě. Na jednotlivých ministerstvech i na úrovni vlády by měly vzniknout výbory pro audit, navíc by se měla zvýšit zodpovědnost úředníků. Předlohu posoudí kontrolní a rozpočtový výbor a také výbor pro veřejnou správu.

Andrej Babiš řekl po vystoupení poslankyně Kovářové, že je mu líto, že svůj návrh stáhla. „Vypadá to, že daňové úniky, které připravil váš předseda, nechcete opravit,“ obrátil se ministr přímo na poslankyni.

Podobně v Událostech, komentářích reagoval na krok poslankyně ze STAN místopředseda Babišova hnutí Jaroslav Faltýnek. „Viděli jsme v přímém přenosu, jak TOP 09 nebo Starostové, které reprezentuje paní Kovářová, nechtějí, aby byly tyto dluhopisy zdaněny. Proto paní Kovářová tento zákon stáhla,“ uvedl.

Poslanec opoziční ODS Jan Skopeček ovšem to, že Babišův návrh neprošel, ocenil. „Nemyslím, že by se měla měnit pravidla v průběhu hry. Korunové dluhopisy nenakoupil pouze Andrej Babiš,“ poukázal. Dodal, že dosud se politici zdaněním dluhopisů nezabývali proto, že „u nikoho nevzniklo podezření, že chtěl tímto způsobem obcházet placení daní“.

Babiš chtěl k novele o zvýhodnění dárců krve připojit zdanění výnosů z korunových dluhopisů, které lidé nakoupili od svých firem před rokem 2013. Týkalo by se to i jeho samotného. V minulosti nakoupil takové obligace skupiny Agrofert za téměř miliardu a půl. Ve vystoupení ve sněmovně řekl, že ve své snaze bude pokračovat. „Budu to navrhovat znovu, protože si myslím, že je to správné,“ uvedl ministr financí.

Pozměňovacím návrhem chtěl Babiš podle svých slov napravit chyby minulých vlád: „Návrh měl předložit pan (premiér Bohuslav) Sobotka (ČSSD) nebo pan (předseda TOP 09 Miroslav) Kalousek v roce 2012. Kdyby to udělali, tak od roku 2013 by se bylo zdaňovalo a nebylo by o čem mluvit.“

Dluhopisy budou i středečním tématem

Kalouskovi se ale na úterní schůzi podařilo prosadit, že se Babišovy příjmy budou ve sněmovně řešit i ve středu. Ministr financí se podle Kalouska zveřejněním dokumentů o svých příjmech přiznal k daňovým podvodům. Pro zařazení nového bodu s názvem Daňové podvody ministra financí na program schůze hlasovalo 84 ze 147 přítomných poslanců hlavně z řad TOP 09, ODS a KSČM. Připojila se část poslanců koaličních ČSSD a KDU-ČSL. 

Jaroslav Faltýnek charakterizoval podporu od koaličních poslanců jako křeč sociální demokracie, která se „spojuje s TOP 09 a panem Kalouskem“.

Babiš označil schválený bod za další šaškárnu. „Já žádné daňové podvody nedělám,“ řekl ministr poslancům. Kalouska a další poslance, kteří chtějí ve středu debatovat, vyzval, aby ukázali svá daňová přiznání a majetek.

Události, komentáře: Nezdaněné korunové dluhopisy (zdroj: ČT24)

Bělobrádek: Je to lex Babiš na druhou

Do Babiše se kvůli přílepku opřel i předseda lidovců Pavel Bělobrádek: „Je to lex Babiš na druhou, protože obecnou změnou zákona řeší svou konkrétní osobní situaci, a to nepokládáme za správné.“

„V případě, že tuto změnu neudělal v minulých letech, protože mu to doporučili úředníci na ministerstvu financí, pak je velice zvláštní, že na jejich odbornou radu nedá a nyní reaguje zřejmě na popud veřejného mínění. My s tímto postupem nesouhlasíme,“ dodal Bělobrádek.

V koalici to stále vře

Kvůli možnému obcházení zákona při nákupu dluhopisů kritizuje Babiše i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Spor vládních partnerů eskaloval v pondělí večer na jednání koaliční rady. 

Sobotka trvá na tom, aby finanční správa jasně reagovala na pochybnosti kolem Babišova nákupu dluhopisů. Sněmovní výbor pak minulý týden přijal usnesení, ve kterém daňovou správu pověřuje prověřením korunových dluhopisů a nastavením odpovídající metodiky. ANO ale tvrdí, že úřadu není možné takto dávat úkoly. Považuje to za předvolební kampaň ČSSD.

Finanční správa systém kontrol měnit nebude

Finanční správa v úterý v reakci uvedla, že nemá důvod měnit dosavadní praxi v kontrole korunových dluhopisů, která vychází ze zákona a je upravena příslušnými metodickými pokyny a vnitřními postupy. 

„Finanční správa samozřejmě poskytne rozpočtovému výboru informace z požadované oblasti ve stanoveném termínu a v rozsahu, jaký umožňuje zákon. Nebude však měnit stávající zákonem i judikaturou potvrzenou správní praxi, ani vydávat nové metodické pokyny na základě objednávky sněmovního výboru,“ uvedla správa. Za prvé by to podle jejího vyjádření bylo zcela nadbytečné, a navíc rozpočtový výbor nemá kompetenci finanční správu úkolovat.

Vydáno pod