Zeman a Dienstbier chtějí podporu KSČM - jasno by mohlo být 8. prosince

Praha - Výkonný výbor KSČM začal vybírat prezidentského kandidáta, kterého jako strana podpoří v lednové přímé volbě. O podporu komunistů se přišel přímo na jednání výboru ucházet Miloš Zeman a Jiří Dienstbier (ČSSD) - nebyla to však jejich iniciativa, strana si oba muže pozvala. Jestli KSČM některého kandidáta otevřeně podpoří a případně kterého, by měl s konečnou platností rozhodnout stranický ústřední výbor 8. prosince, může to ale být i později.

Na dotazy členů výboru odpovídali oba asi půl hodiny. Jako první dorazil na jednání Miloš Zeman, ten uvedl, že stojí o hlasy všech občanů bez ohledu na to, ke které politické straně patří. Zároveň ale případné doporučení KSČM nepřeceňuje, 97 procent lidí není v žádné politické straně a jelikož jde o přímou volbu, tak žádné stranické vedení nemůže své voliče příliš ovlivnit. Dnešní jednání bylo podle expremiéra přátelské, věcné a klidné „V některých věcech máme odlišné názory, tak je dobré si je vysvětlit, znát argumenty jedné i druhé strany,“ dodal Zeman.

Jiří Dienstbier před jednáním vysvětloval, že je díky svým postojů jediným reálným kandidátem levicových voličů, proto je prý přirozené, že se přišel ucházet o podporu komunistů. Podle něj je nezpochybnitelné, že KSČM funguje v rámci demokratického systému: „Sdělil jsem, jaké jsou mé hodnoty, přirozeně s důrazem na sociální rozměr,“ dodal po jednání Dienstbier. 

Oba dva by v případě svého zvolení prezidentem neměli problém jmenovat vládu, která by se spoléhala právě na hlasy KSČM, uvedli to v anketě Událostí. „Ano, za předpokladu výsledku svobodných voleb, které by tomu odpovídaly,“ sdělil Miloš Zeman. Jiří Dienstbier řekl, že by „respektoval výsledky svobodných voleb a většinu, která by ve sněmovně vznikla.“

O podporu by se mohl ucházet také Okamura nebo Bobošíková

„Máme na to týden a 8. prosince předložíme návrh, jak dál,“ uvedl předseda strany Vojtěch Filip. Nevyloučil, že stranické vedení by mohlo ještě přijmout některého dalšího kandidáta. Doporučení komunistické strany, která vlastního kandidáta pro lednovou volbu nemá, může výrazně ovlivnit rozhodování voličů KSČM. Stálí příznivci strany jsou totiž podle politologů disciplinovaným elektorátem. Podle nich chtějí komunisté tímto zveřejněním dnešního jednání upozornit na to, jak jsou důležití jako strana, protože mohou výrazně promluvit do prezidentské volby.

„Kandidáti, které dříve komunisté stavěli do nepřímé volby, tak nikdy neuspěli. Dá se říci, že komunisté sice mají na své straně řadu výhod, co se týče práce se svým voličstvem, ale nemají tu sílu, aby sami prosadili svého kandidáta,“ uvedl ve Studiu ČT24 politolog Aleš Balcar.

O podporu KSČM se ucházel také Tomio Okamura. „Konzultace mezi mnou a vedením KSČM již proběhly. Žádal jsem slušné voliče KSČM, zda by mě ve volbě prezidenta podpořili,“ uvedl Okamura. Očekává se, že o přímluvu u komunistických voličů bude vedení strany žádat i Jana Bobošíková, která se už v minulosti jako komunistická kandidátka o prezidentské křeslo ucházela; nejdřív chce ale počkat, jak Nejvyšší správní soud zhodnotí její stížnosti proti vyřazení z prezidentské volby. „Vzhledem k tomu, že nejsem oficiálně zaregistrovaná prezidentská kandidátka, tak bych v tuto chvíli považovala za krajně neseriózní jakákoliv jednání s politickými stranami,“ konstatovala. Obdobně reagoval i další vnitrem vyřazený kandidát Vladimír Dlouhý.

Vydáno pod