Zpřísní se pravidla pro pobyt cizinců? Návrh získává podporu poslanců

Zpřísnění zákona o pobytu cizinců (zdroj: ČT24)

Zvýšit bezpečnost v zemi - to je podle navrhovatelů cílem pozměňovacího návrhu, který zpřísňuje zákon o pobytu cizinců. Hospodářská komora a neziskové organizace ale upozorňují, že změny budou mít také zásadní dopad na Čechy, kteří si našli partnera v zahraničí nebo kteří zaměstnávají cizince. Úpravy získávají podporu poslanců.

Návrh počítá se zrušením soudního přezkumu. Pokud dnes ministerstvo vnitra zamítne žádost o pobyt, cizinec se může obrátit na soud. Nově by možnost neměl. „Více než čtvrtina těch žalob je úspěšných, je to poměrně funkční nástroj té kontroly,“ upozorňuje ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Návrh by měl přinést i další změny. Například povinnost cizinců dokládat českým úřadům dokumenty v originálech, třeba oddací nebo rodné listy.

Podle Svazu průmyslu a dopravy by se mohla opakovat situace z roku 2008. Tehdy po úpravách zavládl chaos a lidé stáli fronty na cizinecké policii. „Přináší administrativní zátěž, komplikuje situaci podnikatelům, zaměstnavatelům, a to i zahraničním investorům,“ domnívá se členka představenstva svazu Milena Jabůrková.

Navíc by pracující cizinci mohli doplatit i na drobná pochybení firem, které je zaměstnávaji. Podnik by získal institut „nespolehlivý“ a jeho zahraničním zaměstnancům by skončila platnost karty, díky které v Česku žijí. „Což při současné době, kdy my ty zaměstnance opravdu nemáme a ty cizince potřebujeme, tak je velký problém,“ říká viceprezidentka hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.  

Bezpečnostní výbor návrh podporuje

Se změnami počítá pozměňovací návrh Václava Klučky (ČSSD), který na úpravách spolupracoval s ministerstvem vnitra. „Národní audit jednoznačně konstatoval, že je třeba v oblasti migrace zpřísnit,“ hájí návrh Klučka. Obsáhlý dokument poslanec předložil minulý týden - teď o tom informoval bezpečnostní výbor sněmovny.

„My jsme přes rok a půl pracovali v resortních pracovních skupinách, nikdy se podobné návrhy neobjevily,“ namítá Jabůrková ze Svazu průmyslu a dopravy. „Každý zákon, který je ve sněmovně, doznává změn v pozměňujících návrzích, které jsou dávány teprve při druhém čtení ve sněmovně,“ oponuje Klučka. 

Devět z deseti poslanců výboru cizineckou novelu i s pozměňovacím návrhem podpořilo. „Některé postupy jsou již překonané a je potřeba mít zákon, který odpovídá době, ve které ji přijímáme,“ říká předseda Podvýboru pro Policii České republiky, obecní policie a soukromé bezpečnostní služby Zdeněk Ondráček (KSČM).  

Do třetího čtení by se měl zákon dostat v následujících týdnech. Dopad může mít velký: v Česku žije půl milionu cizinců. 

Uložit

Vydáno pod