Pro Klause byl Vondra výrazný ministr, lepší než jiní

Praha - Končící ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se sešel na Pražském hradě s prezidentem Václavem Klausem. Hlava státu označila Vondru za výrazného ministra obrany, lepšího, než byli někteří předchozí. Vondra po schůzce vyloučil spekulace některých médií, že míří do čela NATO. Od veřejných funkcí si chce nyní odpočinout.

„Rozhodně o ničem takovém neuvažuji… teď si chci chviličku vydechnout a srovnat věci v hlavě, nemám teď žádné mega cíle… uvidím,“ prohlásil Vondra. „Umím si představit, jaké jsou možnosti ČR vybojovat nějaké pozice na top úrovni, jsem v tomhle maximální realista, čili zchlaďme hlavy,“ dodal.

Klaus uvedl, že ho Vondrovo rozhodnutí skončit překvapilo. „Rozhodnutím jsem byl poněkud překvapen. Já pana ministra považoval za jednoho z výraznějších ministrů obrany, které jsme měli,“ poznamenal Klaus.

Vondra uvedl, že během jeho působení na ministerstvu obrany se mu s prezidentem výborně spolupracovalo a že spolu nikdy neměli závažný problém. Rozhovor s hlavou státu byl prý přátelský. Trval necelou hodinu a probírali situaci v EU, Česku, ale i v ODS. Vondra rovněž zavzpomínal na dobu, kdy se s Klausem před víc jak dvaceti lety seznámil. Je také jediným ministrem, se kterým si Klaus tyká.

Není pravidlem, aby si Klaus odcházející ministry na Hrad zval. V minulosti před koncem vládního angažmá přijal například ministra školství Josefa Dobeše (VV), jehož práci dlouhodobě chválil. 

Klaus je jako hlava státu vrchním velitelem armády, a s Vondrou se tak setkával i na řadě vojenských akcí. Ministrův způsob vedení obrany Klaus vesměs schvaloval. Někdejší chartista Vondra, který na začátku své politické kariéry působil jako poradce Václava Havla, ale nikdy nepatřil mezi Klausovy politické oblíbence. Střetávali se i v době, kdy Vondra jako vicepremiér pro evropské záležitosti spoluutvářel evropskou politiku vlády Mirka Topolánka (ODS).

Rezignaci oznámil Vondra ve středu. Odejít hodlá k 7. prosinci. Důvodem je prý neúspěch v senátních volbách. Premiér Petr Nečas (ODS) zatím jméno Vondrova nástupce nesdělil. 

Klaus odpoledne přijal na Hradě také Nečase, který mu přinesl demisi ministra dopravy Pavla Dobeše. Ten končí ve vládě k 3. prosinci. Ani jméno jeho nástupce není známé.