Exsenátor Novák se brání vězení, jak to jenom jde

Chomutov - Bývalý senátor Alexandr Novák (dříve ODS), odsouzený pro korupci, podal minulý týden dovolání k Nejvyššímu soudu. Zároveň požádal ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), aby do vyřešení nemusel nastoupit do vězení. Novák dostal v červenci od krajského soudu čtyřletý trest za přijetí čtyřicetimilionového úplatku a v prosinci by měl nastoupit do vězení. Pobytu za mřížemi se snaží zabránit i u okresního soudu, který požádal o odklad ze zdravotních důvodů.

Novák je považován za jednoho z nejvlivnějších členů severočeské ODS. V letech 1998 až 2002 byl starostou Chomutova, mezi roky 2000 a 2006 seděl za Chomutovsko v Senátu a byl i ve výkonné radě ODS. Za přijetí úplatku ve výši 43 milionů korun původně dostal dvouletou podmínku, ale odvolal se i proti tomu a letos v červenci mu krajský soud změnil trest na čtyřletý a nepodmíněný. Do vězení ale nechce.

„Já v zastoupení pana Nováka podával jednak dovolání a jednak podnět ke stížnosti pro porušení zákona k rukám ministra spravedlnosti,“ potvrdil jeho obhájce Jan Růžek (ČSSD). Obojí prý podal minulý týden a mohlo by to odvrátit i Novákův nástup do vězení. „K té stížnosti je možné připojit návrh, aby ministr navrhl nejvyššímu soudu odklad vykonatelnosti rozsudku,“ dodal Růžek.

Paralelně a už bez Růžkovy účasti žádá Novák o odklad nástupu do vězení i u chomutovského soudu, tentokrát kvůli nespecifikovaným zdravotním důvodům. Žádost o odklad výkonu trestu přišla k soudu 21. listopadu, ten k tomu zjišťuje podklady. Lhůta pro rozhodnutí stanovena není. Výzvu k nástupu poslal soud 16. listopadu a podle zákona je nutné ji uposlechnout do měsíce. Lékařská zpráva o zhoršeném zdravotním stavu by ale mohla mít odkladný účinek.