Vláda projedná mimo jiné snížení počtu dotačních programů

Praha - Na své pravidelné schůzi se koaliční vláda premiéra Petra Nečase sejde až po konci dnešního jednání Poslanecké sněmovny. Kromě toho, že ministři prodiskutují několik poslaneckých a senátních novel zákonů, se budou také zabývat návrhem ministerstva pro místní rozvoj, aby se od roku 2014 snížil počet dotačních programů z Evropské unie. Řeč bude také o návrhu na zachování výše státního příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů, smlouvě na uložení neprovozovaných letounů L-159 nebo novele zákona o finančních konglomerátech a doplňkovém dohledu.

Ministerstvo navrhuje ze současných 17 vznik pouhých osmi operačních programů, přes které do Česka proudí peníze z Evropské unie. Měly by jimi být: Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Výzkum, vývoj a vzdělání, Doprava, Životní prostředí, Zaměstnanost, Praha-pól růstu ČR, Technická pomoc a Integrovaný regionální operační program. Poslední jmenovaný program má nahradit dosavadní regionální programy.

Podle původních plánů se měl státní příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů v roce 2013 snížit na 9,7 miliardy z letošních 11,7 miliardy korun, což vyvolalo protesty zástupců průmyslu. I přes zachování letošní výše příspěvku ale podle propočtů ministerstva průmyslu a obchodu elektřina od ledna kvůli obnovitelným zdrojům zdraží.

Smlouva o uložení nepotřebných armádních letadel L-159 počítá s tím, že ministerstvo obrany za konzervaci zaplatí 22 milionů korun. Celkem 36 strojů, na nichž vojenští piloti nelétají, je uloženo ve skladech jejich výrobce Aera Vodochody. Nová smlouva počítá s uložením do roku 2014.

Schválením novely zákona o finančních konglomerátech a doplňkovém dohledu by Česká národní banka získala další pravomoci ohledně dohledu nad finančními skupinami, které působí ve více oblastech finančního trhu. Změny požaduje Evropská unie.

Další témata dnešního jednání vlády:

  • návrh zákona o nakládání s bezpečnostním materiálem
  • výroční zpráva o drogové problematice
  • senátní novela ČSSD na omezení platební funkce sKarty jen pro dávky v hmotné nouzi
  • návrh KSČM na roční odklad účinnosti nového občanského zákoníku (zřejmě odmítne)
  • návrh poslanců Věcí veřejných, aby stát dorovnával některým malým obcím část propadu jejich příjmů (zřejmě odmítne)