Evropská unie vyvolává u Čechů spíše negativní představy. Kritizují evropská nařízení i byrokracii

Evropská unie u Čechů vyvolává převážně negativní nebo neutrální spojení. Pozitivní představu vytváří u devatenácti procent lidí. Mezi pozitivy členství České republiky v EU nejčastěji zaznívají svoboda cestování, dotace nebo volný pracovní trh. Kritičtí jsou lidé naopak k nařízením ze strany EU nebo byrokracii. Průzkum zpracovala v rámci projektu Trendy Česka agentura Kantar TNS pro Českou televizi.

Představa, kterou Evropská unie u českých občanů vyvolává, je pro necelou pětinu z nich velmi nebo spíše pozitivní, zatímco u 41 procent vyvolává EU spíše negativní spojení. Neutrální stanovisko vyjádřilo 37 procent respondentů.

Pozitivněji vnímají EU mladí lidé do 44 let, nejvýznamněji pak v podskupině 30 až 44 let. Pozitivní vnímání také narůstá se vzděláním, přičemž nejpatrněji je tento trend vidět u lidí s vysokoškolským vzděláním. Z hlediska regionálního rozložení je vidět pozitivnější příklon k EU u lidí z Prahy ale také z měst s více než 90 tisíci obyvateli.

Průzkum agentury TNS Aisa
Zdroj: Kantar TNS CZ

Nejvyhraněnější kritický postoj mají příznivci Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury. Jen málo příznivců EU nalezneme také mezi voliči hnutí ANO a Zelených. Na opačné straně pak stojí sympatizanti stran jako TOP 09, KDU-ČSL nebo STAN.

Možnost cestovat proti byrokracii

Více než polovina respondentů vnímá jako největší přínos členství v EU svobodné cestování. Velká část lidí pak za kladný faktor označila dotace a finanční podporu z EU a také volný pracovní trh. Necelá pětina mluví o zajištění míru. Podle sedmi procent dotázaných pak členství přináší Česku silnější slovo ve světě, podle šesti procent také kulturní rozmanitost.

Průzkum agentury TNS Aisa
Zdroj: Kantar TNS CZ

Negativně zase vnímá nejvíce občanů především různá nařízení a byrokracii, uvedly to více než dvě pětiny respondentů. Necelá třetina pak kritizuje nedostatečnou kontrolu na hranicích a větší kriminalitu. Naopak jen asi desetina vnímá ohrožení kulturní identity nebo větší konkurenci na trhu práce.

Průzkum agentury TNS Aisa
Zdroj: Kantar TNS CZ

Průzkum se také zaměřil na znalost vybraných evropských institucí mezi českým obyvatelstvem. Vyplynulo z něj, že nejproslulejší je Evropský parlament, o kterém někdy slyšelo 9 z 10 občanů, přičemž 66 procent uvedlo, že alespoň zhruba ví, o co se jedná.

Asi osmdesát procent také slyšelo o Evropské centrální bance, Evropské komisi a Radě Evropské unie, ale jen mezi čtyřiceti a padesáti procenty lidí ví, o co se alespoň zhruba jedná. Nejméně povědomí mají občané o Soudním dvoře Evropské unie, o kterém slyšelo jen 74 procent dotázaných.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 4. 2. až 3. 3. 2017 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).