Silná ČSSD má změnit daně, ohlásil Sobotka cíle strany

ŽIVĚ: 39. sjezd ČSSD (zdroj: ČT24)

Pod heslem Úspěšná budoucnost naší země začal v Brně dvoudenní 39. sjezd České strany sociálně demokratické. V projevu předsedy strany prohlásil Bohuslav Sobotka, že je současné Česko úspěšnou zemí, které závidí řada jiných v Evropě. Do budoucna chce mimo jiné prosazovat zvýšení daní pro firmy a snížení pro čtyři miliony pracovníků v zemi.

„Vážené přítelkyně, vážení přátelé, Česká republika dnes prosperuje,“ prohlásil premiér v úvodu svého předsednického projevu na sjezdu s tím, že máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii a po letech začaly růst mzdy. Česko patří k deseti nejbezpečnějším zemím na světě a snižuje se zadlužování státu, uvedl a řekl, že můžeme být po letech také hrdí, že jsme Češi.

Platí, že vždycky, když v minulosti sociální demokracie oslabila, tak lidé s průměrnými příjmy, zaměstnanci i senioři na to ve svém životě doplatili. A bude se to znovu opakovat, pokud lidé nepodpoří ve volbách sociální demokracii. Navíc hnutí ANO plánuje koalici s ODS. Jejich námluvy vidíme dnes v přímém přenosu a tahle koalice by pro lidi určitě dobře nedopadla.
Bohuslav Sobotka
český premiér

„Pokud se ale podíváte pod povrch a mluvíte s lidmi, narazíte na obavy. Lidé se bojí, že o to všechno, co mají, mohou rychle přijít,“ poznamenal Sobotka. Obavy podle něj panují v tom, zda bude i v budoucnu silná zaměstnanost nebo zda v budoucnu nedojde k ohrožení z hlediska teroristického násilí. Těchto obav podle Sobotky extremisté a populisté zneužívají. „Chci, aby ČSSD dokázala na obavy lidí přesvědčivě a srozumitelně reagovat,“ řekl v projevu předsedy Sobotka.

On-line přenos
ON-LINE: 39. sjezd ČSSD
13:10

SOUHRN: Sjezd ČSSD v Brně skončil. Na 700 delegátů zvolilo do čela znovu Bohuslava Sobotku, který získal 67 procent hlasů. Prvním místopředsedou zůstal ministr vnitra Milan Chovanec. Řadovými místopředsedy jsou Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Jan Hamáček, Petr Dolínek a Jan Birke. Strana také schválila svůj dlouhodobý program.
On-line přenos nyní končí.

13:03
Bohuslav Sobotka

"Věřím, že z tohoto sjezdu odjíždíme s odhodláním volby vyhrát. Atmosféra našeho jednání byla velmi silně orientována na budoucnost a na úspěch," uzavřel Sobotka a členům popřál před volbami "odvahu, otevřenost a přímou debatu". 

12:56
Bohuslav Sobotka

"Máme za sebou pozitivní a silný sjezd," zakončil Sobotka 39. sjezd ČSSD s tím, že katastrofické scénáře se nenaplnily. "Sociální demokracie se ukázala jako demokratická, sebevědomá a zodpovědná politická strana," dodal.

Hlavní předvolební téma: daně

„Nesmíme zůstat ekonomikou, která je založená na nízkých mzdách,“ prohlásil premiér a představuje to podle něj základ toho, co má sociální demokracie v budoucnu prosazovat. Mluvil i o současném daňovém systému, který si podle něj vylobbovaly banky a velké firmy, které dosáhly u pravicových vlád snížení daní pro firmy.

(Agentura Median sbírá data k výstupům měsíc, zveřejněná čísla tak nemusejí vždy reflektovat aktuální situaci - pozn. red.)

„Navrhujeme snížit daně více než čtyřem milionům pracujících lidí v naší zemi. Pokud dokážeme náš plán realizovat, pak každý z nich ušetří měsíčně 500 až tisíc korun na daních,“ představil Sobotka předvolební téma ČSSD. Rovněž považuje za nepřijatelné, aby z Česka ročně odplouvalo ve formě dividend až 300 miliard korun ročně. „Tyto peníze tady musí zůstat ve mzdách, investicích a daních,“ zdůraznil.

Sobotka: Daně chceme lidem snížit. Peníze z dividend musí zůstat v Česku (zdroj: ČT24)

Budoucnost začíná dneska

Sobotka zmínil, že je potřeba zaměřit se na školství a růst mezd učitelů. Zdravotnictví si podle jeho slov zaslouží více peněz do veřejných nemocnic. Pokud sociální demokraté vyhrají volby, rozhodně budou bránit jakémukoli růstu spoluúčasti pacientů na zdravotní péči. „Už tak je dnes dost vysoká,“ soudí Sobotka. Stáří podle Sobotky nemůže být v budoucnu synonymem chudoby. Má zato, že každoročně se musí najít peníze na důstojnou valorizaci penzí.

Evropská unie se musí změnit, ale naše místo je v ní

K obavám lidí patří v Sobotkově pohledu také bezpečnost, zda ji Evropská unie a NATO zvládnou. „Jakákoli musí mít plně pod kontrolou migraci a musí být schopna ji plně regulovat,“ zdůraznil a dodal, že Evropská unie se musí změnit. Potvrdilo mu to i jednání Evropské rady, ze kterého na sjezd přijel. Žádá od ní více efektivity a méně byrokracie.

Karel Březina a Petr Hulinský
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Ale, vážené přítelkyně a vážení přátelé, naše místo je uvnitř Evropy. Nežijeme na ostrově a naše pracovní místa jsou závislá na schopnosti vyvážet. Právě pro ten je společný evropský trh naprosto klíčový,“ zdůraznil předseda ČSSD.

Sociální demokraté ze svých programových priorit pro nadcházející parlamentní volby už představili návrhy právě v oblasti daní. Bankovní daň a zdanění zaměstnanců i firem podle výše příjmů se setkaly s poměrně negativními reakcemi a i představitelé ČSSD připouštějí, že se mohou upravit některé parametry, například hranice u progresivního zdanění.

Příklad progresivního zdanění podle ČSSD
Zdroj: ČSSD

Sjezd začal pár hodin po Zemanově oznámení

Do průběhu sjezdu ještě může zasáhnout včera oznámené rozhodnutí prezidenta Zemana, někdejšího předsedy ČSSD, že bude usilovat o druhé funkční období na Pražském hradě. Sobotka se Zemanem mají komplikovaný vztah, často se vzájemně kritizují. Sociální demokraté navíc nejsou jednotni v názoru, zda by měli Zemanovu případnou kandidaturu podporovat.

Volební část sjezdu je na programu v pátek odpoledne, v sobotu by před závěrečným projevem předsedy měli vystoupit hosté. Sociální demokraty přijedou podpořit slovenský premiér Robert Fico a rakouský kancléř Christian Kern, dorazit by měl také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Zemana ČSSD na jednání nepozvala, stejně jako na poslední sjezd před dvěma lety.

Jindřich Šídlo: ČSSD se na sjezdu pohádá a z roku 2013 se vůbec nepoučí (zdroj: ČT24)