Sobotka: Změny ve VZP krizi ve zdravotnictví neřeší

Praha – To, co v současné době sledujeme ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, není žádné řešení krize ve zdravotnictví. Je to pouze přerozdělení vlivu mezi dvěma vládními stranami, tedy ODS a TOP 09. Tato slova zazněla na brífinku ČSSD ke změnám ve VZP. Sociální demokracie rovněž upozornila na řadu problémů, se kterými se podle ní české zdravotnictví v současné době potýká. Předseda strany Bohuslav Sobotka zmínil třeba neukončený projekt IZIP, zdražení léků nebo nesplnění slibu ministra Hegera o zvýšení platů lékařů.

Ministr Heger v uplynulých měsících odmítal řešit řadu problémů ve svém resortu s odkazem na to, že tou žábou na prameni je právě Všeobecná zdravotní pojišťovna, tvrdí sociální demokraté. Od včerejšího dne se ale už podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nemá na co vymlouvat a měl by prý začít velmi rychle a prakticky reagovat. ČSSD pokládá za nepřijatelné, aby členem správní rady VZP byl pan Cimrman, který je současně vlastníkem soukromé nemocnice. Rovněž není straně jasné, jakým způsobem bude dokončen projekt IZIP tak, aby z ní nevyplynula rizika žalob a dalších ekonomických ztrát pro pojišťovnu.

Bohuslav Sobotka, předseda strany:

„Měsíc před koncem roku nemáme uzavřeny dlouhodobé smlouvy s většinou lůžkových zdravotnických zařízení v České republice. Ty by do konce roku být uzavřeny měly. VZP se ale zejména s kraji, které zřizují velké množství nemocnic, nedohodla. Podle mého názoru je naprosto nezbytné, aby ministr zdravotnictví do této věci zasáhl, aby zde byla přijata odpovědná koncepční rozhodnutí, která nepoškodí pacienty.“

Chybu spatřuje ČSSD také v nedodrženém slibu ministra Hegera ke zvýšení platů lékařů a zdravotních sester. Ministr žádné finanční prostředky na splnění tohoto slibu nezajistil a ministerstvo zdravotnictví muselo nakonec od tohoto slibu ustoupit, tvrdil Sobotka. „Další problém se týká úhradové vyhlášky, ta zatím neexistuje. Pouze se spekuluje o tom, do jaké míry budou v příštím roce sníženy úhrady, které budou poskytovány poskytovatelům zdravotní péče,“ dodal předseda ČSSD. Zdražování léků je podle ČSSD rovněž problematické. Ministerstvo prý v zásadě ztratilo kontrolu nad cenovým vývojem v této oblasti.

ČSSD ke změnám ve VZP (zdroj: ČT24)