Kotrouš se přiznal k přijetí úplatku 150 tisíc korun

Praha - Bývalý ředitel Městské policie hlavního města Prahy Vladimír Kotrouš se u soudu přiznal k přijetí úplatku ve výši 150 tisíc korun. Odmítl ale tvrzení obžaloby, podle které požadoval i další finanční částky za to, že zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša. Podle svých slov nemohl smlouvu ovlivnit, pouze se o tom snažil přesvědčit majitele opravny Josefa Jíšu. Žalobci ho viní z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí až dvanáctiletý trest vězení. Kotrouš navíc čelí i dašímu podezření, tentokrát se týká zakázky za 6 milionů korun.

Policisté loni zadrželi šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše s údajným úplatkem. Tehdy měl u sebe 150 tisíc korun. Podle detektivů chtěl ale od majitele autoservisu Josefa Jíši úplatek ve výši 1 200 000 korun jako provizi za zakázku na opravu vozů městské policie. „Úplatek měl dle obžaloby požadovat ve formě pravidelné procentní provize z celkových objemů fakturovaných částek,“ říká mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Kotrouš tuto část obžaloby popřel. Nechtěl prý po Jíšovi čtvrtletní platby. Snažil se ho však přesvědčit, že mu může zajistit delší smlouvu s městskou policií, i když věděl, že to nemůže splnit. „Jíša si myslel, že to můžu zařídit sám,“ uvedl u soudu Kotrouš. „Tak, jak je popisováno v obžalobě, to byla pouze konstrukce, kterou jsem si připravil, Abych pana Jíšu přesvědčil o tom, že jsem opravdu schopen pomoci, přestože tomu tak nebylo,“ řekl. Podle něho by ale v případě, že by zrušil současnou smlouvu a vypsal nové výběrové řízení, musela s vítězem souhlasit rada hlavního města.

Vladimír Kotrouš před soudem:

„Ano, převzal jsem od pana Jíši finanční hotovost za dohodu, že mu pomohu v případném pokračování spolupráce či výběrovém řízení.“

Soudce Kamil Kydalka bývalého šéfa strážníků upozornil, že se přiznal k pokusu o podvod. Kotrouš odpověděl, že je to tak a že ho to mrzí. „Já se k tomu teď vyjadřovat nebudu, takže se s tím vypořádám až v rámci závěrečné řeči,“ odpověděla po jednání státní zástupkyně Jana Hercegová na to, zda hrozí překvalifikování činu, tedy i možnost uložení nižšího trestu. 

Kotrouš popřel, že převzal další finanční částku

Někdejší ředitel pražských strážníků podle obžaloby od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve 200 000 a poté dalších 150 000 korun. Zbytek peněz nedostal, detektivové ho totiž loni 25. listopadu zadrželi v jeho služebním voze v okolí pražské Jižní spojky údajně přímo s úplatkem. Přijetí druhé částky dnes Kotrouš vysvětlil tím, že měl v té době finanční potíže. „S odstupem doby vím, že jsem udělal velikou chybu,“ prohlásil.

Kotrouš popřel, že by převzal i první platbu ve výši 200 tisíc korun. Nedokázal však vysvětlit, jak je možné, že policisté našli stopu z barvy, kterou bylo označeno oněch 200 tisíc, na jeho kalhotách. Vyloučil rovněž, že by peníze byly určené pro primátora Bohuslava Svobodu nebo jeho poradce, jak se dříve spekulovalo. Prý byly určeny pouze pro něj.

„S odstupem doby vím, že jsem udělal velikou hloupost. Že na celou situaci doplácí má rodina, spolupracovníci a všichni kolem mě, je mi to zcela upřímně líto,“ řekl před soudem.

Zuzana Tvarůžková, redaktorka ČT:

„Státní zástupce a policie má dle svého tvrzení k případu důkazy v podobě audiozáznamů. Předpokládám, že právě z toho Vladimír Kotrouš vycházel a kvůli tomu před policií nevypovídal.“

Po Kotroušově výslechu soudce jednání odročil. Hlavní líčení, které začalo dnes, je zatím naplánováno do pátku. V úterý bude vyslýchán například dočasný šéf strážníků Ludvík Klema, ve středu pak primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) a Jíša. Jednání se odehrávalo za velkého zájmu médií, podívat se přišli také školáci.

Kotrouš čelí i podezření z nákupu nožů za 6 milionů

Česká televize teď navíc zjistila, že policie už několik týdnů prošetřuje podezření na manipulaci u další zakázky pražské městské policie z doby, kdy jí šéfoval Kotrouš. „Trestní oznámení se týká zakázky nákupu nožů pro strážníky městské policie,“ potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Jeden z bývalých Kotroušových podřízených uvedl, že vedení městské policie nechalo nakoupit přes 2 000 kapesních záchranářských nožů za více než 6 milionů korun, přičemž obvyklá cena měla být o zhruba 3,5 milionu nižší.

Vydáno pod