Dům světla nabízí bezplatné testování na HIV

Praha – Celý tento týden nabízí Dům světla na pražském Karlíně bezplatné testování na HIV. Akce se koná v rámci projektu Art for Life, který upozorňuje na opomíjená rizika nemoci AIDS. Doplní ji sbírka, v níž si zájemci mohou v ulicích měst za 20 korun pořídit malou červenou stužku jako symbol boje proti této nemoci selhání imunity. V roce 2011 se v Česku objevilo 153 nových případů HIV pozitivních. Za prvních devět měsíců v letošním roce se objevilo 165 případů, zbývá ale ještě diagnostikovat říjen, listopad a prosinec. Ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý, který byl hostem Studia 6, řekl, že se obává, že v roce 2012 se překročí hranice dvou set případů.

Dnes se brány Domu světla pro zájemce otevřou v deset hodin a zavřou se až v sedm hodin večer. Stejně tak tomu bude i v úterý a ve čtvrtek. Naopak ve středu a v pátek bude doba trochu zkrácená, od 9 do 12 hodin. Výsledky testů se lidé dozvědí hned následující týden.

Miroslav Hlavatý, ředitel Domu světla:

„Testování na HIV má své zákonitosti, které ukládají poradenství před každým odběrem. To znamená, že kdokoli přijde a požádá o test na HIV, musí podstoupit rozhovor s odborným poradcem. Tam se klade důraz na doložení doby minimálně dvou měsíců od rizikového chování. Na výsledek testu se čeká týden.“

Podle jeho slov se chtělo nechat loni testovat 520 lidí, z nichž se odebralo 516. Čtyři z nich totiž neprošli minimální dobou dvou měsíců. U dvou případů byla objevena HIV infekce. „Když je někdo HIV pozitivní a postupuje podle specifických lékařských zásad, onemocnění AIDS u něj ani propuknout nemusí. Pokud tak ale člověk nekoná, je to otázka šesti až devíti let, než nemoc u infikovaného člověka propukne,“ dodal Hlavatý.

Informační kampaň o viru HIV doplňuje sbírka, v níž si zájemci mohou v ulicích měst za 20 korun pořídit malou červenou stužku jako symbol boje proti této nemoci selhání imunity. Výtěžek poputuje na bezplatné testování, prevenci a provoz Domu světla pro nemocné.   

Informace o problematice je možné získat na internetu či na bezplatné telefonní lince 800 800 900. Zájemci mohou přispět i na konto České společnosti AIDS pomoc s číslem 51-664650217/0100 či dárcovskou textovou zprávou ve tvaru „DMS AIDSPOMOC“ na číslo 87777. Cena zprávy je 30 korun, na boj s AIDS z toho poputuje 27 korun.