Na pojistky proti dopravním pokutám je zatím policie krátká

Praha – Stále více občanských sdružení nabízí pojistku proti dopravním pokutám. Za roční paušál řidičům garantují, že nebudou muset platit žádnou sankci, kterou od policie dostanou. Ministerstvo dopravy i policie to považují za neetické. Obranu ale zatím žádnou nemají, o porušení zákona totiž nejde.

„Jsme Váš lék na pokuty a bodový systém! Garantujeme řidičům, že za pokuty nezaplatí ani korunu, nedostanou bod a ani nepřijdou o řidičský průkaz,“ píše se na webu Nechcipokutu.cz. Podle ministerstva dopravy může taková pojistka řidiče motivovat, aby porušovali předpisy. Videí, kde auto například nebezpečně předjíždí přes dvojitou čáru, je plný internet.

Leoš Tržil, ředitel dopravní policie: „S ministerstvem dopravy se budeme zabývat otázkou vymahatelnosti práva, nastavení jasných mechanismů k tomu, aby každé protiprávní jednání bylo po zásluze řešeno.“

Princip pojistky je přitom jednoduchý. Řidič se před policií odvolá na správní řízení, kde ho sdružení zastoupí. Na placení pokuty nebo odebrání bodu pak většinou vůbec nedojde. Pokud ano, sdružení pokutu za řidiče zaplatí. Za případné body pak alespoň dostane odškodné.  

„Celá služba nevznikla proto, aby hájila piráty silnic, ale pro klienty, kteří ročně najezdí desítky tisíc kilometrů,“ hájí produkt mluvčí projektu Resenipokut.cz Lucie Macháčková. Na jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog se proto pojištění nevztahuje. Manažer projektu Nechcipokutu.cz Petr Kocourek ale v rozhovoru pro ČT připustil, že sdružení bude hájit každého, kdo si pojistku zaplatí, tedy i piráty silnic.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)