Soud snížil tresty v korupční kauze fotbalistů Bystrce

Brno - Krajský soud v Brně dnes rozhodoval o odvolání pěti mužů obžalovaných z korupce ve fotbale. Za ovlivnění zápasu druhé fotbalové ligy mezi Dostou Bystrc-Kníničky a Vítkovicemi už byli letos v březnu potrestáni zákazem činnosti na čtyři roky. Dnešní jednání se týkalo jen hráčů Aleše Schustera a Tomáše Mrázka, ostatním se nepodařilo doručit předvolání. Soud snížil zákaz činnosti oběma fotbalistům na dva roky. Podle soudce Jiřího Šoukala se přihlédlo k tomu, že Mrázek a Schuster jsou hráči, a nikoli rozhodčí nebo fotbaloví funkcionáři.

„Je to jen kosmetická úprava trestu. Soud na oba hráče ukázal jako na viníky. To je důležité,“ řekl prezident klubu Roman Procházka. Bystrc podle něj korupční aféra značně poškodila. Představitelé klubu proto zvažují, že na pětici odsouzených podají žalobu a budou od nich vymáhat peníze, o které kvůli skandálu přišli. Jen na zamítnutých dotacích odhaduje Procházka ztráty ve výši asi tří milionů korun.  

Brněnský městský soud vynesl v březnu také podmíněné tresty od šesti do 14 měsíců. Fotbalista Zdeněk Houšť dostal podmínku na čtrnáct měsíců, jeho spoluhráči Aleš Schuster a Tomáš Mrázek na deset, bývalý šéf brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko na osm měsíců a někdejší bystrcký trenér Tibor Duda na půl roku. Všichni také dostali pokuty od 50 tisíc do 100 tisíc korun a zákaz činnosti ve fotbale od dvou do pěti let.

Podle obžaloby prohrála Bystrc kvůli podplacení několika hráčů loni na jaře klíčové utkání s Vítkovicemi o udržení v druhé lize. Brněnský klub kvůli tomu sestoupil do MSFL. Někdejší bystrcký trenér Duda podle obžaloby v uplácení fotbalistů spolupracoval s bývalým šéfem brněnské pobočky Tipsportu Benkem. Pětice obžalovaných vinu od počátku popírala, soud ale jejich tvrzením neuvěřil.