Za vraždu Kubína uložil soud výjimečné tresty až 19 let vězení

Praha - Městský soud v Praze dnes poslal pět mužů obžalovaných z vraždy spolumajitele bezpečnostní agentury Lenia Jiřího Kubína na 14,5 až 19 let do vězení. Na zabití muže, který patřil ke známým kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, se podle žalobce podíleli Milan Adamec, Milan Rosenbaum, Rastislav Sagalinec, Vladimír Petrus a Michal Včelařík. Nejpřísněji potrestal soud Petruse, který si vraždu údajně objednal. Ten však jako jediný svoji vinu na vraždě odmítá.

Rozsudek není pravomocný, Petrus s Adamcem se na místě odvolali, ostatní obžalovaní a státní zástupce si ponechali lhůtu.

Vražda se stala v březnu 2006

Kubín byl zastřelen v březnu 2006 na parkovišti před restaurací U Krále Václava IV. v Praze - Kunraticích. Podle obžaloby si vraždu objednal bývalý důstojník komunistické Státní bezpečnosti Petrus. Svému známému Adamcovi za ni údajně zaplatil milion korun. Adamec odešel od soudu s osmnáctiletým trestem.

Adamec si prý peníze rozdělil s Rosenbaumem, který podnikatelovo zabití dále organizoval. Soud mu za to uložil 14,5 roku vězení. Stejný trest vyměřil Včelaříkovi, který podle obžaloby vylákal Kubína na schůzku. Sagalinec pak spolumajitele bezpečnostní agentury údajně zastřelil a podle tisku za to dostal zaplaceno 5 000 korun. Soud ho dnes poslal do vězení na 17 let.

Finanční částky, které si obžalovaní rozdělili, se soudu prokázat nepodařilo. Na vraždu však podle soudu bylo vyčleněno nejméně půl milionu.

Podíl na zabití podnikatele popíral pouze Petrus. Adamec a Včelařík se přiznali, Rosenbaum a Sagalinec se přeli, kdo z nich stiskl spoušť. Soud dnes uvedl, že zcela jistě střílel Sagalinec.

Kubín se znal s Mrázkem 

Kubín patřil do okolí kontroverzního podnikatele Mrázka, který byl rovněž zavražděn. Neznámý pachatel, zřejmě nájemný vrah, ho zastřelil o dva měsíce dříve, než byl zavražděn Kubín, na parkovišti před sídlem jeho firem v Praze 4. Kriminalisté ale nezjistili žádné skutečnosti, které by prokazovaly jakoukoliv souvislost Kubínovy smrti s Mrázkovou vraždou.