Bobošíková: Prezidentskou kandidátkou se cítím být i nadále

Praha - Jana Bobošíková, kterou dnes ministerstvo vnitra vyřadilo z dalších bojů o Hrad, se stále cítí být prezidentskou kandidátkou. Momentálně zvažuje další právní kroky a podání k soudu, případně i k Evropskému soudu pro lidská práva. Kromě ní vystavilo ministerstvo stopku i Vladimírovi Dlouhému a Tomio Okamurovi.

„Cítím se být kandidátkou na prezidentku ČR do té doby, dokud sama nesložím zbraně, nebo dokud příslušné soudy neprokáží nadevší pochybnost, že nemám právo kandidovat,“ prohlásila Bobošíková. Další postup oznámí její tým v příštích dnech. V úvahu podle Bobošíkové přichází podání k Nejvyššímu správnímu soudu, kasační žaloba, stížnost k Ústavnímu soudu a případně také podání k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Na brífinku Suverenity zazněla také kritika legislativní úpravy volby prezidenta, která prý zvýhodňuje kandidáty parlamentních stran. Kandidátům, kteří sbírali podpisy od veřejnosti, nebylo umožněno pravost podpisů zkontrolovat. „Pokud stát rezignoval na možnost prokazování pravosti podpisů jejich úředním ověřením, nemá právo je zpochybňovat,“ zní stanovisko Suverenity. Ministerstvo dnes pustilo dál do volby jen osm kandidátů z původních dvaceti. 

Výsledky sčítání podpisů
Zdroj: ČT24
  • Jana Bobošíková předložila 56 191 podpisů, kontrola petičních archů odhalila chybovost v prvním vzorku 7,7 procenta a ve druhém 11,5 procenta. Přišla o více než deset tisíc podpisů, vnitro jí ponechalo 45 429 podpisů.
  • Vladimír Dlouhý předložil 59 165 podpisů, kontrola petičních archů odhalila chybovost v prvním vzorku 16,2 procenta a ve druhém vzorku 18,2 procenta. Přišel o více než dvacet tisíc podpisů, vnitro mu jich ponechalo 38 687.
  • Tomio Okamura předložil 61 966 podpisů, kontrola petičních archů odhalila chybovost v prvním vzorku 19,4 procenta a ve druhém 23 procent. Přišel o více než šestadvacet tisíc podpisů, vnitro mu jich ponechalo 35 751. Ze všech zájemců měl vůbec největší chybovost v kontrolovaných petičních arších.