Okamura: Kvůli margináliím se soudit nebudu

Luhačovice - Podnikatel a senátor Tomio Okamura věří v pravost podpisů, které předložil pro prezidentskou kandidaturu. Ministerstvo vnitra ho dnes kvůli chybám na petičních arších - spolu s Vladimírem Dlouhým a Janou Bobošíkovou - z boje o Hrad vyřadilo. Okamura se v pondělí rozhodne, zda se kvůli vyřazení obrátí na soud. Udělá to ale jen v případě, že v odůvodnění najde závažné problémy.

„Kvůli nějakým margináliím a z egoistických důvodů volbu prezidenta prodlužovat nebudu,“ prohlásil Okamura. Na soud se obrátí například v případě, když zjistí, že byli vyřazeni lidé, kteří skutečně existují a pod petici se podepsali. Nejprve si chce odůvodnění ministerstva, které má přes sto stran, prostudovat.

V rozhovoru pro ČT24 pak kritizoval prováděcí zákon, který přímou volbu hlavy státu upravuje. „Prováděcí zákon o volbě prezidenta je od začátku špatný a já v tom vidím až záměr poslanců,“ myslí si Okamura. Podle něj mohla identitu lidí podepisujících petiční archy zkontrolovat třeba Česká pošta, která má hustou síť poboček. Nynější dohadování o pravosti podpisů považuje za nedůstojné a volbu to znevažuje. Jako senátor bude iniciovat změnu příslušného zákona, prohlásil. Ministerstvo vnitra dalo zelenou jen osmi z 20 prezidentských uchazečů.

Výsledky sčítání podpisů
Zdroj: ČT24
  • Jana Bobošíková předložila 56 191 podpisů, kontrola petičních archů odhalila chybovost v prvnícm vzorku 7,7 procenta a ve druhém 11,5 procent. Přišla o více než deset tisíc podpisů, vnitro jí ponechalo 45 429 podpisů.
  • Vladimír Dlouhý předložil 59 165 podpisů, kontrola petičních archů odhalila chybovost v prvním vzorku 16,2 procenta a ve druhém vzorku 18,2 procenta. Přišel o více než dvacet tisíc podpisů, vnitro mu jich ponechalo 38 687.
  • Tomio Okamura předložil 61 966 podpisů, kontrola petičních archů odhalila chybovost v prvním vzorku 19,4 procenta a vedruhém 23 procent. Přišel o více než šestadvacet tisíc podpisů, vnitro mu jich ponechalo 35 751. Ze všech zájemců měl vůbec největší chybovost v kontrolovaných petičních arších.