Čeští vojáci cvičí v Litvě obranné operace i bojovou střelbu

Události: Čeští vojáci na cvičení v Litvě (zdroj: ČT24)

Pět českých vojáků, kteří měli incident u nočního podniku v Litvě, se muselo vrátit domů. Při návštěvě kontingentu v Pobaltí to potvrdil náčelník generálního štábu s tím, že armáda zatím nemá výsledek vyšetřování tamní policie. Česká jednotka posílila ochranu východní hranice NATO v lednu.

Bojové drily a taktická příprava, reakce na útok nepřítele – hlavně to trénují čeští vojáci spolu s Litevci na základně Pabrade nedaleko běloruských hranic. „Cvičíme celé spektrum operací, ale zrovna tady cvičíme hlavně defenzivní operace,“ popisuje Miroslav Maixner, velitel úkolového uskupení české armády Traing Bridge 2017.

Jan Malík je na cvičení v Litvě poprvé, stejně jako ostatní. Jako příslušník lehkého motorizovaného praporu má za sebou půlroční misi v Afghánistánu. „S Afghánistánem se dá srovnat terén, který tady je – je tu hodně písku na cvičištích,“ říká Malík.

Čeští a litevští vojáci trénují ve vojenském prostoru Pabrade
Zdroj: ČTK

Čeští vojáci cvičí v Pobaltí spolu s litevskými kolegy také bojové střelby, nejvíce se totiž podobají reálnému boji. Čtyřicet dní je s Čechy nepřetržitě rota litevské armády. „Vyměňujeme si zkušenosti z pěchotní taktiky. Využíváme chytré postupy, protože moje rota nepoužívá žádná auta,“ vysvětluje velitel roty Justinas Bolys.

Litevská armáda není příliš velká, slouží v ní necelých 16 tisíc mužů a žen. Strach z Ruska tu je. „Nejde ani o ty tři pobaltské země, jak se říká, že mají obavu, protože jsou malé a nemají sílu. Ne, ve Švédsku je obava úplně stejně silná. To je prostě nějaká realita,“ říká ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Ministr obrany Martin Stropnický navštívil cvičení v Litvě
Zdroj: ČTK

„Připravujeme se na obranu, abychom ochránili nejenom naše lidi a naši zemi, ale všechny naše spojence v NATO. Bojujeme za svobodu,“ uvádí velitel praporu litevské armády Jagminas Anpinis.

Čeští vojáci se do Litvy znovu vrátí příští rok, a to jako součást mnohonárodních praporů NATO. Budou tam působit pod německým velením.

  • Na cvičení v Litvě se loni dohodly státy visegrádské čtyřky s pobaltskými spojenci NATO. Skončí 20. března.
  • Česká armáda vyslala na cvičení 112 vojáků, většina z nich je z lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.
  • Čeští a litevští vojáci společně nacvičují v kasárnách v Klajpedě a ve výcvikových prostorech Pabrade a Kairiai.
  • Cílem je podle dřívějšího vyjádření armády procvičování „běžné taktické činnosti na stupni roty a vzájemné součinnosti českých a litevských vojáků při plnění úkolu“.