Zeman odvolal Mládka, úřad převzal Sobotka. A hned začal řešit zlevnění mobilních dat

UDÁLOSTI: Jan Mládek odchází z ministerstva, prozatím ho nahradí Sobotka (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman odvolal z funkce ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Zároveň řízením úřadu pověřil od 1. března předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD). Na tiskové konferenci to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Sobotka svolal na pátek jednání zástupců všech parlamentních stran k novele zákona o elektronických komunikacích.

Jan Mládek skončil na ministerstvu průmyslu a obchodu, zdůraznil přitom, že odchází „v klidu a harmonii“. „Rozloučil jsem se s kolegy, vyklidil jsem kancelář,“ řekl.

Premiér, který ho zatím zastoupí, zatím začíná zjišťovat možnost zrychleného přijetí novely o pozemních komunikacích. Přijetí normy již v prvním čtení by podle něj bylo ve prospěch tlaku na snížení ceny mobilních dat. Sobotka si od schůzky s představiteli všech sněmovních stran slibuje diskusi nad novelou a shodu, která by umožnila normu rychle přijmout a rychle v této věci učinit krok vůči spotřebitelům, uvedl vládní mluvčí Martin Ayrer.

Sobotka dočasným ministrem – předsjezdová taktika nebo příkladná péče?

Že bude premiér ministerstvo dočasně řídit sám, nebude v české politice nevídaná věc, úplně běžné to však není. Podle místopředsedy koaličního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka to může svědčit „buď o tom, že pan premiér chce tomu resortu věnovat zvýšenou pozornost (…), nebo druhý důvod může být, že v tuto dobu sociální demokracie nemá žádného vhodného kandidáta“. 

Předseda poslaneckého klubu opoziční TOP 09 František Laudát odklad jmenování nového ministra průmyslu a obchodu přímo spojil se Sobotkovou snahou posílit svoji pozici v ČSSD před nadcházejícím sjezdem. Poukázal, že vláda by měla nominovat dva členy Českého telekomunikačního úřadu včetně předsedy. Ve hře jsou podle něj i mocné posty v energetice. „Takže se domnívám, že tam se jedná i o personální záležitosti, které mohou pomoci ve vyjednávání podpory na stranickém sjezdu,“ míní Laudát.

Bohuslav Sobotka to však odmítl, ačkoli avizoval, že nového ministra jmenuje až po sjezdu. „Mám vytipovaný určitý okruh lidí, zahájil jsem s nimi rozhovory. Bez ohledu na to, že ještě nebyl sjezd ČSSD, o té věci intenzivně jednám,“ řekl premiér. Podpořil ho i místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa, podle kterého nemá premiér zapotřebí obchodovat s funkcemi. Odvolaný Jan Mládek o možné spojitosti jeho konci na ministerstvu se stranickým sjezdem nechtěl spekulovat.

Prezident Mládkovi poděkuje za jeho práci

Sobotka nahradí Mládka v čele ministerstva průmyslu a obchodu od středy. O jeho odvolání požádal premiér Zemana minulý týden. Podle Zemanova mluvčího prezident hodlá v nejbližší době Mládka přijmout a poděkovat mu za jeho práci.

Prezident sám řekl, že „na jedné straně respektoval rozhodnutí pana premiéra“, ale zároveň je přesvědčen, že „každý ministr má rozumět svému resortu, a tedy že ministr průmyslu má rozumět průmyslu“.

Ovčáček: Zeman odvolal Mládka, MPO povede premiér Sobotka (zdroj: ČT24)

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara by ale neměl resort zůstávat dlouho bez ministra. Premiér ovšem ujistil, že nic takového neplánuje. „Agenda MPO je skutečně velmi rozsáhlá, vyžaduje to ministra. Mým cílem je, aby tam nový člověk byl co nejdříve,“ zdůraznil. Podle Špicara opravdu dočasné řízení ministerstva premiérem není „nic fatálního“.

Za hlavní důvod personální změny Sobotka označil postup Mládka v otázce cen mobilních dat. Mládek byl kritizován mimo jiné kvůli tomu, že jeho úřad do návrhu telekomunikačního zákona doplnil zákaz možnosti sjednávat si u operátorů individuální ceny tarifů.

Pokuty pro operátory

Novelu chce premiér poslancům předložit ještě v průběhu března. „Pokud máme ještě do konce volebního období upravit pravidla, která zlepšují pozici spotřebitelů a zvyšují pravomoci Českého telekomunikačního úřadu, tak je třeba, aby ta novela zákona byla schválena rychle,“ zdůraznil Bohuslav Sobotka.

Do novely telekomunikačního zákona vedle zkrácení lhůty pro změnu operátora a dalších opatření na ochranu spotřebitele ministerstvo nově zapracovalo možnost udělovat operátorům za prohřešky pokuty počítané z jejich obratu.

Návrh také počítá s tím, že zákazník bude moci odstoupit od smlouvy při každé změně smlouvy. Přibyl rovněž paragraf, který se týká zákazu individuálních cen volání pro spotřebitele.

Vydáno pod