Podivný prodej pozemků v Harrachově zajímá policii. Vyšetřuje státní úředníky

Reportéři ČT: Dvakrát zrušená transakce (zdroj: ČT24)

Prodej státních pozemků akciové společnosti Sportovní areál Harrachov (SAH), v jejímž čele stojí Česká unie sportu vedená vlivným advokátem, lobbistou a členem ČSSD Miroslavem Janstou, zrušilo už před ministrem financí Andrejem Babišem také ministerstvo životního prostředí. K zamítnutí došlo už na sklonku minulého roku a veřejnost se o něm nedozvěděla. Roli Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v přípravě transakce, o které oslovení odborníci hovoří jako pro stát nevýhodné, šetří policie. Celou kauzu mapuje Miroslav Petráček z Reportérů ČT.

V Harrachově se „hraje“ o zhruba 23 hektarů pozemků pod sjezdovkami a také stavebních parcel v centru horského střediska. Mimo jiné o vrchol Čertovy hory či areál velkých skokanských můstků.

Od poloviny roku 2015 odmítá SAH pod vedením Miroslava Jansty platit státu, respektive Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, za nájem částku, kterou po něm stát požaduje. Posílá pouze tolik, kolik sama akciová společnost považuje za správné. 

Znalecký posudek Vlastimila Biena, který si před dvěma roky kvůli nájmu nechal vypracovat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ukázal, že hodnota pozemků, které má Sportovní areál Harrachov v pronájmu, je zhruba 74 milionů korun. Úřad chtěl ročně za sjezdovky i stavební pozemky v průměru 15 korun za metr ročně, z toho 11 korun připadalo na sjezdovky.

  • Akciovou společnost Sportovní areál Harrachov (SAH) ovládá s 56,5 % Česká unie sportu vedená lobbistou Miroslavem Janstou.
  • Další významný akcionář - Svaz lyžařů vlastní 37,6 % akcií.
  • Zbývající akcionáři jsou město Harrachov se 4 % a společnost Sportlease s necelými 2 % akcií.

A protože se akciové společnosti zdála cena vysoká, nechala si od jiného znalce Jaromíra Paickra napsat vlastní posudek. Podle něj by Sportovní areál Harrachov měl platit pouze 7 korun za metr.

S tím ÚZSVM nesouhlasil a navíc zjistil, že znalec Paicker sám v sousední Rokytnici pronajímal v té době tamějšímu areálu pozemky pod sjezdovkami za více než 17 korun, tedy o 10 korun za metr víc, než kolik spočítal pro Janstovu akciovou společnost.

Za státní úřad s akciovkou tehdy jednal náměstek Petr Urbánek. 30. března 2016 podal tedy ÚZSVM žalobu na Sportovní areál Harrachov na vydání bezdůvodného obohacení za užívání pozemků.

Čelem vzad. Státní úřad chce najednou prodávat a za méně peněz, než by mohl

V létě téhož roku ale nastal nečekaný obrat o 180 stupňů. Úřad rozhodl o nepotřebnosti majetku a souhlasil s prodejem těchto pozemků, jak to požadovala Janstova společnost. Kvůli prodeji dokonce zadal nový znalecký posudek, který stanovil cenu pozemků na 56 milionů 507 tisíc korun, což je částka o zhruba 20 milionů nižší, než byla cena prvního posudku. ÚZSVM tedy nejen že souhlasil s prodejem, o kterém do té doby nebyla řeč, ale navíc za nižší cenu. „Pokles té ceny, to je znalecký posudek na objednávku,“ má jasno Urbánek, který pozdější postup úřadu kritizuje.

Také Michal Novotný z Realitní společnosti České spořitelny nechápe, jak se mohla cena v posudku snížit v době, kdy ceny nemovitostí rostly. „V tu chvíli, jak vstoupil do jednání pan Jansta, se najednou všechno změnilo. A v tu chvíli změnil svůj postoj i úřad. Nevím, jak je to možné,“ říká bývalý náměstek ÚZSVM Petr Urbánek.

Kateřina Arajmu
Zdroj: ČT24

Reportéři ČT zkoumali příčinu tak náhlého obratu v postoji úřadu k prodeji pozemků Sportovnímu areálu Harrachov. Generální ředitelka Kateřina Arajmu uvedla, že k celé věci se vyjádří až po skončení kontroly ministerstva financí. O tom, že by se jednání o prodeji pozemků účastnil také Jansta, neví. „Já jsem s ním o kupní smlouvě nejednala,“ uvedla Arajmu.

MŽP prodej neposvětilo

Pod kupní smlouvou je za Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podepsán v zastoupení náměstek Vladimír Kremlík. Generální ředitelka Kateřina Arajmu měla v den podpisu smlouvy dovolenou. „Protože má paní Arajmu, myslím si, nepříjemný pocit ze své současné situace, kategoricky všechno odmítá podepsat. Jejím jménem jedná právě pan Kremlík, takže veškerá rozhodnutí paní Arajmu realizuje právě pan Kremlík,“ tvrdí bývalý náměstek úřadu Urbánek, který měl s ředitelkou ÚZSVM spory od jejího nástupu do funkce v lednu 2015.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Kremlíkem podepsanou kupní smlouvu neschválilo 23. prosince 2016 ministerstvo životního prostředí, které se k ní mělo ze zákona vyjádřit proto, že pozemky spadají pod území Krkonošského národního parku. A mělo k tomu řadu důvodů. „Těch argumentů k zamítnutí, tedy schválení doložky ministerstvem životního prostředí, byla celá řada. Ministerstvo financí s tím ve většině případů souhlasí,“ komentoval rozhodnutí náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Babiš už prodej rušit nemusel

Výsledek z ministerstva životního prostředí se podle mluvčího Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radka Ležatky dozvědělo ústředí úřadu 2. ledna a ve stejný den ji obdržela kancelář ministra financí. Ministr Andrej Babiš ovšem podle svých slov nedostal informaci, že stanovisko MŽP je definitivní, a tak celou transakci zrušil také jeho resort.

„Zrušil jsem přímou kontrolu, kterou nařídila ředitelka ÚZSVM, a nařídil audit celého případu. Na místo pojedu 1. března, budu jednat se všemi zainteresovanými stranami a předpokládám, že už tam pojedu s prvními poznatky z auditu, abych měl na jednání potřebné informace a na celou kauzu jasný názor,“ vysvětlil Babiš.

Chystaným prodejem harrachovských pozemků se v současné době zabývá i policie. Bývalý náměstek úřadu Petr Urbánek totiž na generální ředitelku Kateřinu Arajmu podal trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku.