Třetí měsíc nemoci by lidé mohli dostávat 72 procent základu

Nemocenská pro dlouhodobě nemocné by mohla vzrůst od druhého měsíce nemoci na 66 procent, od třetího měsíce nemoci pak na 72 procent vyměřovacího základu. Vláda totiž podpořila variantu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), která by mohla platit už od roku 2018. Státní pokladnu by vyšla odhadem na 2,4 miliardy korun ročně navíc.

Resort ministryně Michaely Marksové plánuje přidat návrh k novele zákona o zdravotním pojištění, kterou už sněmovna projednává. Změnu by tak kabinet mohl prosadit do říjnových parlamentních voleb. Pokud bude návrh MPSV přijat, dočkají se dlouhodobě nemocní vyšší nemocenské už od příštího roku, uvedl na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ráda bych zdůraznila, že pokud je člověk nemocný 30 a více dnů, pak lze jen těžko předpokládat, že snad něco takového simuluje a že by snad tito lidé nějak podváděli.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Nižší varianty prosazovaly resorty ve správě hnutí ANO či Hospodářská komora ČR. Podle návrhu ministerstva financí se mělo přidávat až od čtvrtého či sedmého měsíce stonání, a to na 66 procent základu. Vyšlo by to buď na 700 milionů, nebo na 300 milionů korun. Odboráři chtěli, aby dávky stouply na 78 procent základu už po měsíci stonání.

Návrhů bylo šest

Na úpravě dávek se v listopadu dohodla tripartita, na výši ale shoda nebyla. Nepadla ani na jednání lídrů koalice. Původně byly návrhy čtyři – dva ministerstva práce, jeden odborů a jeden kompromisní. Resort financí po koaliční radě doplnil další dva.

Brífink po jednání vlády: Vyšší nemocenská a miliardy na silnice v krajích (zdroj: ČT24)

V prvních třech dnech stonání nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny. Od 15. dne se nemocenské vyplácí z nemocenského pojištění. Činí 60 procent ze základu příjmu, který tvoří jen určitá část výdělku. Maximální denní nemocenské dosahuje letos 933 korun. Člověk s průměrnou mzdou, tedy s výdělkem 27 tisíc korun, dostává 480 korun za den.

obrázek
Zdroj: ČT24

Systém nemocenského pojištění je v přebytku, který se ale v posledních letech snižuje. Loni byly za první tři čtvrtletí příjmy vyšší než výdaje o 1,7 miliardy korun. O rok dříve dosahoval přebytek 2,2 miliardy a v roce 2014 za první tři čtvrtletí pak 2,8 miliardy korun.