Další akce Ztohoven, skupina zveřejnila telefony poslanců i prezidenta

Praha - Na twitterovém účtu Indymedia.cz se dnes objevila soukromá telefonní čísla na prezidenta Václava Klause a politiky včetně ministra financí Miroslava Kalouska nebo vicepremiérky Karolíny Peake. Podle serveru Lidovky.cz pochází zveřejněná čísla z instalace skupiny Ztohoven, která nachystala na svou výstavu velkou desku s názvem Morální reforma, na níž jsou čísla na všechny poslance, tedy i na premiéra Petra Nečase. Uprostřed desky je pak číslo na mobil prezidenta Václava Klause. Jako první se fotografie z instalace objevila na twitterovém účtu @janekrubes.

„Součástí výstavy je samozřejmě také text, kde je vysvětleno, proč jsme čísla zveřejnili. Vytrženo z kontextu to může vypadat, že jsme jenom zveřejnili čísla, ale tak to není,“ řekl serveru člen skupiny Roman Týc. Deska s čísly je součástí výstavy Kartografie naděje, která měla vernisáž ve středu v galerii DOX.

Na desce je podle Týce zasedací pořádek poslanců ve tvaru sněmovny. U každého politika je jméno a telefonní číslo. „Před touto deskou visí telefon, ze kterého můžou lidé komukoliv ze svých poslanců napsat SMS zprávu z anonymního telefonu, takže nemusí mít strach. Nás samotné zajímá, jak se s tím návštěvníci popasují. Poskytli jsme jim ten nejpřímější způsob demokracie,“ vysvětlil Týc.

Ztohoven zveřejnila telefony politiků
Zdroj: ČT24/Indymedia