Nové obvinění za metanol, tentokrát menší ryba z Příbramska

Příbram – Kvůli zářijovým otravám metanolem je stíhán další člověk. Za ohrožování zdraví závadnými potravinami obvinila příbramská policie padesátiletého muže, jedná se pravděpodobně o menšího distributora či prodejce. Hrozí mu osm let vězení. Nemocnice v Uherském Hradišti také v pátek přijala dalšího pacienta s otravou metylalkoholem. Jeho stav je stabilizovaný a není v přímém ohrožení života.

„Podobně jako u předchozích zadržených jde o nějakého prodejce nebo někoho, kdo alkohol rozvážel,“ uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová. Souvislost s dalšími případy v republice podle ní detektivové prověřují.

Příbramští policisté zadrželi už koncem září čtyři muže a jednu ženu ve věku 24 až 72 let, které stíhají kvůli ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty a porušování předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží.

Série otrav metanolem v Česku vypukla na začátku září, zatím si vyžádala 36 životů. Ve středních Čechách se od začátku metanolové kauzy otrávilo pět lidí, další muž z Pardubického kraje byl kvůli pití závadného alkoholu ošetřen v čáslavské nemocnici. Minulý týden zemřel na Příbramsku další muž po požití metylalkoholu, laboratorní zkoumání ale prokázalo, že se otrávil průmyslovou chemikálií používanou v dopravních prostředcích. Nejvíc lidí zemřelo v Moravskoslezském kraji.