Plastové tašky zdarma zřejmě v obchodech končí. Lidé dostanou jen nejtenčí sáčky

Události ČT: Bezplatným igelitovým taškám bude konec. Dotkne se to hlavně obchodů s oblečením či elektronikou (zdroj: ČT24)

Od příštího roku už lidé v obchodech zřejmě nedostanou plastové tašky zdarma. Jejich zpoplatnění umožní vládní novela, kterou v závěrečném čtení schválili poslanci. Výjimku dostanou jen tenké sáčky. Norma má v návaznosti na předpisy Evropské unie omezit objem plastového odpadu. Nyní ji dostane k posouzení Senát.

Vládní předloha měla původně v souladu s unijní směrnicí zpoplatnit jen lehké tašky, protože ty silnější už většina obchodníků zdarma nerozdává. Sněmovna ale zpoplatnila všechny plastové tašky bez ohledu na tloušťku jejich stěn. Přijatá úprava Robina Böhnische (ČSSD) má zamezit tomu, aby byl zákaz plastových tašek obcházen. 

Plastové tašky se už nyní v obchodních řetězcích prodávají minimálně za korunu. V některých obchodech s textilem či obuví se ale do nich zboží stále dává bezplatně.

  • Albert
    Ke zpoplatnění igelitových tašek přistoupili před osmi lety. Spotřeba běžných igelitových tašek, které jsou vyrobeny z šetrného recyklovaného plastu, se tak snížila přibližně o dvě třetiny. Pro zákazníky nyní nabízí kromě igelitových tašek také tašku papírovou z recyklovaného materiálu.
  • Globus
    Zadarmo tašky již nenabízí. Jednorázové igelitové tašky nabízí za jednu korunu. Silnější plastové tašky na několik použití, které jsou oxo-rozložitelné, stojí 5 korun a jejich nákupem lidé pomáhají Kontu Bariéry. V roce 2008 zavedli také papírové odnosné tašky, které se prodávají také za pět korun a jejich nosnost je až deset kilogramů. Pevná nákupní taška z netkané textilie s dvojí délkou uší a přihrádkou na nápoje se pak dá pořídit za 29,90 korun. Loni přišli i s novinkou v podobě oranžové víceúčelové látkové tašky, kterou lze při nákupu umístit rovnou do nákupního košíku a jejíž běžná cena je 99 korun.
  • Lidl
    Řetězec bezplatné igelitové tašky nikdy nenabízel. Od 1. března navíc ruší jejich prodej úplně. Důvodem je stále větší spotřeba igelitových tašek, jen za loňský rok prodali přes 27 milionů kusů. Do budoucna budou nabízet jen permanentní plastovou tašku pro opakové použití za 29,90 koruny, termotašku za 19,90 koruny a papírové tašky s certifikátem FSC – malá za 2,90 koruny a velká za 5,90 koruny.
  • Tesco
    Zdarma jsou v těchto obchodech pouze speciální tašky na oděvy F&F, které dostanou zákazníci, kteří nakoupí v tomto oddělení. Jinak nejlevnější je slabá igelitová taška za 1,90 koruny. Silná igelitová taška vyjde na 8,90 koruny. K dispozici jsou i pevnější tašky, které se cenově dostávají přes třicet kroun. Nejdráž vyjde jutová taška, a to 49,90 koruny.
  • V dalších řetězcích – například v Bille se ceny plastových tašek pohybují mezi 5,90 až 6,90 koruny, v Kauflandu a Penny je to 1,90 až 3,90 koruny.
  • Z nepotravinářských obchodů zpoplatňují například obchody s elektronikou Datart igelitové tašky šesti korunami, zatímco v prodejnách Alzy je mají zatím zcela zdarma. Ohledně zpoplatnění vyčkají na výsledek hlasování o novele. Podobně je to i v knihkupectví Kanzelsberger, kde je nyní poskytují bezplatně, přičemž konečné slovo o jejich budoucí ceně ještě nepadlo. Oděvní řetězec C&A zase končí s bezplatnými igelitovými taškami 1. března. Za pět korun bude nabízet nové plastové tašky.

Novela cenu plastových tašek přímo nestanovuje. Určuje pouze, že musí minimálně odpovídat nákladům na jejich pořízení. Nejtenčí sáčky, používané většinou na pečivo, zeleninu či maso budou nadále v obchodech zdarma.

Ministerstvo chystá osvětovou kampaň

Spotřeba tašek v Česku se pohybuje kolem 300 kusů na osobu ročně. Novela zákona o obalech má číslo do konce roku 2019 snížit na 90 kusů a do roku 2025 dokonce jen na 40. Ministerstvo životního prostředí proto počítá s osvětovou kampaní, která má vysvětlit smysl celé regulace. Jejím cílem je lidi naučit, aby nosili na nákupy tašku vlastní.  

Plastové tašky
Zdroj: ČT24

Na balení potravin se igelitové sáčky začaly poprvé užívat v 50. letech ve Velké Británii, kde vznikaly první supermarkety. Od 60. let se do obchodů rozšířily plastové tašky. Nyní se zákazníci běžně setkávají se dvěma druhy plastových sáčků – buďto se jedná o tzv. nízkohustotní polyethylen (LDPE, dodnes se této sloučenině říká „igelit“), nebo tenčí, ale zároveň pevnější a šustivější vysokohustotní polyethylen (HDPE neboli „mikroten“).  

V době vzniku byl igelitový sáček takřka zázračným vynálezem, nyní ale plasty lidem přerůstají přes hlavu. Sáčky a tašky zamořují krajinu a ohrožují život v mořích. Jejich přirozený rozklad přitom trvá až 1000 let.   

Jak dlouho se rozkládají odpadky?
Zdroj: Eprehledy.cz

Poslanci také ve vládním návrhu mírně upravili míru recyklace a využití obalového odpadu do roku 2020. Recyklace by se měla podle vládní předlohy zvýšit ze 60 na 70 procent, přičemž celkově se mělo využít 80 procent obalů. Sněmovna na návrh svého výboru pro životní prostředí ale celkové využití snížila na 75 procent. I tak to bude více, než požaduje unijní směrnice.