Vyšetřování kauzy Rath spěje ke konci

Praha - Vyšetřování kauzy Davida Ratha obviněného z korupce by mělo definitivně skončit do konce roku. České televizi to potvrdil dozorující státní zástupce Jan Jirát. Policie drží kromě odposlechů v ruce další eso v podobě detailního přiznání jedné z obviněných, podnikatelky Ivany Salačové. Už dříve vyšlo najevo, že Salačová usiluje o status spolupracující obviněné, což by jí při soudním řízení mohlo přinést nezanedbatelné výhody. Její poslední výslech policisté právě dokončili. Podle informací deníku Insider například podrobně popsala, jak pomocí fiktivních faktur získávala peníze na úplatky. Soudní proces by mohl začít na jaře 2013.

Insider také informuje o tom, že v jednom z výslechů mluvila ředitelka jedné ze stavebních firem, které zakázky získávaly, o tom, jak si Rathův spoluobviněný David Kott řekl o úplatek za rekonstrukci zámku Buštěhrad. Kott jí prý řekl o chystané rekonstrukci a že zakázka bude uzpůsobena pro vítězství předem určené firmy. Za to si měl říct o 20 až 24 milionů. Podle Salačové byla zakázka zmanipulovaná už od začátku.

Česká sémantická krajina: Kapříci, jízdné, králíci

„Vítězem se měla stát Konstruktiva Branko. Drážďanský (šéf firmy) měl připravit podrobnou zadávací dokumentaci, která měla být šita na jeho firmu,“ cituje deník Insider podnikatelku. Salačová také měla detektivům prozradit, že si obvinění dohodli kód - o penězích mezi sebou hovořili jako o králících. Státní zástupce Petr Jirát označil její výpověď za podrobnou. „Dozvěděli jsme se to, co jsme potřebovali vědět,“ doplnil.

Nový hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD): „Za Davida Ratha se tady udělal obrovský kus práce…“

Rathovi advokáti odmítli výslech Salačové komentovat, bývalý hejtman ve vazbě zřejmě do konce roku zůstane. „Nic se nemění, a pokud by nebyla podána obžaloba do skončení vazební lhůty, budu samozřejmě žádat soud o její prodloužení,“ konstatoval státní zástupce.

Reportáž Jiřího Hynka o vývoji v kauze Rath (zdroj: ČT24)
Vydáno pod