Ministerstvo školství má obnovené dotace, stát ale přijde o 762 milionů

Praha - Platby z problémového programu Evropské unie Vzdělávání pro konkurenceschopnost budou ministerstvu školství obnoveny. Kvůli chybám ale nebude do státního rozpočtu zpětně proplaceno 762 milionů korun. Na vině jsou chyby a podvody, ke kterým docházelo při čerpání v rámci tohoto operačního programu. Problémy odhalil audit Evropské komise provedený v době, kdy resort vedl Josef Dobeš.

V programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost byla ministerstvu kvůli špatnému čerpání v lednu pozastavena dotace 1,2 miliardy korun. Zastavením této žádosti byl ale až do současné doby zablokován celý systém dalších plateb. Již započaté projekty se poté dotovaly ze státního rozpočtu. To by se nyní mělo změnit. Platby totiž budou obnoveny a do Česka půjdou na všechny projekty „v jednom velkém balíku“, mělo by jít o částku osm miliard korun. „Splníme tak limity čerpání pro rok 2012, jinými slovy využijeme všechny peníze, které pro Českou republiku byly v tomto roce v operačním programu k dispozici,“ uvedl ministr školství Petr Fiala.

Fiala: Podařilo se nám vyjednat maximum možného

O problémových 762 milionů korun ale rozpočet definitivně přijde a zvýší se tak jeho schodek. Podle Fialy hrozilo, že částka bude mnohem vyšší: „Jde o nejnižší možnou částku vzhledem ke zjištěním auditu. Podařilo se ji vyjednat právě proto, že Evropská komise pozitivně hodnotí námi přijatá opatření v oblasti řízení a kontroly.“ Ministerstvo školství ale o 762 milionů nepřijde, v rámci programu je bude moci využít v dalších letech. „Korekce se nijak nedotkne příjemců dotací,“ dodal ministr.  

Petr Fiala, ministr školství: „Znamená to, že jsme přesvědčili Evropskou komisi, že jsme dali věci do pořádku a přijali adekvátní nápravná opatření… Od této chvíle tedy znovu můžeme čerpat peníze do operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.“ 

Problémy s čerpáním z EU má ministerstvo školství dlouhodobě. Peníze byly ČR zastaveny poté, co Evropská komise koncem loňského roku našla chyby v zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo proto chystá jednodušší administraci projektů, úřad rovněž zastavil přípravu takzvaných individuálních programů národních.  

Česko mohlo získat až 46 miliard korun

Z programu mělo Česko do roku 2013 získat celkem 1,83 miliardy eur (přes 46 miliard korun). Vláda ale rozhodla o převedení miliardy do programu Lidské zdroje a zaměstnanost pod ministerstvem práce. Ministerstvo školství spravuje ještě program Výzkum a vývoj pro inovace, v němž je 2,07 miliardy eur (více než 52 miliard korun).

Brífink ministerstva školství k evropským dotacím (zdroj: ČT24)