Nebezpečná radioaktivita v ovzduší? Někdo šíří poplašnou zprávu, tvrdí úřad

Žádné nebezpečí pro lidské zdraví nepředstavuje stopové množství radioaktivního jodu naměřené v ovzduší v mnoha evropských zemích včetně Česka. Ujistil o tom Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), na který se začali obracet lidé s dotazy. Jeho koncentrace je milionkrát nižší, než jaká by mohla vzbudit sebemenší obavy. Úřad zvažuje, že podá trestní oznámení na některé weby, které vyzvaly občany k nákupu jodových tablet a dozimetrických přístrojů.

Nepatrné množství radioaktivního izotopu jodu 131 v ovzduší zaznamenala jako první stanice v norském Svanhovdu vzdálená několik set metrů od ruských hranic. Později mírné zvýšení zaznamenaly měřicí stanice v dalších šesti evropských státech včetně České republiky.

SÚJB zdůraznil, že naměřená koncentrace je naprosto neškodná. „Naměřené hodnoty na území Česka se pohybují v řádu mikroBq a v žádném případě v tomto množství nemohou ohrožovat zdraví lidí. Pozornost by z tohoto pohledu vyvolaly hodnoty až milionkrát vyšší,“ uvedl úřad.

Země, ve kterých naměřili radioaktivní izotop jodu 131
Zdroj: ČT24

Jeho mluvčí Radek Pokorník oznámil, že SÚJB zvažuje podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy na tzv. alternativní weby. „Zprávy šířené některými takzvanými alternativními weby jako například AENews, který vyzývá občany k nákupu jódových tablet, jsou naprosto nesmyslné a zřejmě úmyslně chtějí z nějakého důvodu vyvolat paniku v zemích Evropy,“ uvedl SÚJB.

Podle úřadu je požívání jódových tablet za současných podmínek nikoli zbytečné, ale dokonce nebezpečné. Může vést ke zbytečné zátěži organismu nebo přímo poškození zdraví.

Navzdory spekulacím o ruském původu uniklého radioaktivního jódu 131 přinesl web, o kterém se výslovně zmínil SÚJB,  informaci, že radioaktivní mrak pochází zřejmě z Francie. Současně však připojil mapku, ze které vyplývá, že zvýšenou koncentraci jodu v ovzduší zaznamenali ve Francii až týden po výskytu v blízkosti ruských hranic.

O neškodnosti naměřeného množství izotopu ujistil kromě SÚKL i francouzský institut pro ochranu před radiací IRSN. Jod 131 se používá v lékařství, mohlo tedy jít o únik z farmaceutické továrny, ale jak upozornil server The Independent Barents Observer, mohl uniknout také po incidentu v jaderném reaktoru. Tento izotop unikl například při haváriích v jaderných elektrárnách v Černobylu v někdejším Sovětském svazu či v japonské Fukušimě.

Se zjištěním radioaktivního jodu zřejmě souvisí přílet zvláštního letounu Boeing WC-135 amerického vojenského letectva do Británie, o kterém o uplynulém víkendu informovali letečtí blogeři. Stroj zmíněného typu je vybaven přístroji k měření radioaktivity a zjišťování jejího původu.