Müllerová: Lidem bez sKarty bude pozastavena výplata dávek

Praha - Lidem, kteří si na úřadě nevyzvednou sKartu, bude podle ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové (TOP 09) pozastavena výplata dávek. Řekla to ve 20 minutách Radiožurnálu s tím, že sociální karta musí být povinná. Její dobrovolnost by jinak ohrozila celý systém výplaty sociálních dávek. Kvůli podezření na špatné nakládání s osobními údaji chystá Národní rada handicapovaných trestní oznámení.

„Pokud se rozhodneme, že budeme chtít mít systém dobrovolný, bude to znamenat, že celý systém sociálních karet může být ohrožen. Dnes na základě smluvních ujednání zákonů, kde je psáno, že výplaty budou prováděny prostřednictvím sociálních karet, tak nemáme jinou možnost než se tímto řídit,“ uvedla ministryně a dodala, že těm, kdo by si sKartu nevyzvedli na úřadě, bude pozastavena výplata dávek. „Je tak nastaven zákon, budu usilovat o změnu zákona,“ řekla Müllerová.

ODS trvá na tom, že výplata dávek přes sKartu je dobrovolná

Se stanoviskem o povinné sKartě souhlasí i ODS. Karta totiž slouží i k autorizaci příjemce dávek. Poslankyně ODS Lenka Kohoutová ovšem poukázala na to, že v zákoně je jasně zmíněna dobrovolnost způsobu výběru dávek. Tento zdánlivý rozpor vysvětluje následovně: žadatel o sociální dávku je povinen vyzvednout si svou sKartu. I přesto ale může požadovat, aby mu dál dávky chodily například poštou, tak jako dosud. Kohoutová upozornila na to, že některé úřady práce o této možnosti žadatele neinformují, případně jim ji přímo zatajují.

Müllerová: Lidem bez sKarty bude pozastavena výplata dávek (zdroj: ČT24)

„ODS vždy podporovala rozšiřování bezhotovostních výplat dávek v sociální oblasti. Zavádění tohoto způsobu výplat ale musí probíhat postupně a citlivě a musí brát ohled na jednotlivé skupiny příjemců. Opakovaně jsme zástupce ministerstva žádali o vyjasnění podmínek, za nichž bude sKarta používána, a nyní se s konečnou platností ukazuje, že naše obavy byly oprávněné. Je nepřípustné, aby ministerští úředníci ohýbali zákon a dříve učiněné politické dohody a nutili lidem kartu, kterou nechtějí používat. V zákoně je jasně zmíněna dobrovolnost výběru způsobu výplaty dávek a zákon je nutné ctít,“ uvedla již zhruba před měsícem Kohoutová. 

Poštou ano, ale za poplatek?

Možnost čerpat dávky postaru, a nikoliv prostřednictvím účtu u České spořitelny připouští i TOP 09. Od ledna 2013 ale má být tato možnost zdarma jen pro ty, kteří jsou v obtížné situaci, například mají vážné tělesné postižení. Ostatní si od začátku roku budou muset takovou službu zaplatit, píše se na stránkách TOP 09 i ministerstva práce a sociálních věcí. Kohoutová to ale popírá, v zákoně podle ní nic o zpoplatnění této služby není.

Vydáno pod