Škola život nezakládá. Zkušení úředníci se podle poslanců obejdou bez maturity

Zkušení referenti státních úřadů budou moct vstoupit do služebního poměru, aniž by měli maturitu. Výjimka, kterou v rámci novely zákona o státní službě schválili poslanci, se vztahuje na úředníky nad padesát let a s nejméně dvacetiletou praxí. Ostatní referenti bez maturity si budou muset vzdělání do pěti let doplnit.

Novela, která přišla do sněmovny ze Senátu, původně požadovala pouze zmiňovaný pětiletý odklad. Důvodem bylo několik set úředníků (zejména ze správy sociálního zabezpečení), kteří maturitu nemají, a do začátku letošního července by tak museli skončit. Hromadný odchod byrokratů by pak mohl ohrozit výplatu penzí. Ve sněmovně k této úpravě přibyl ještě zmiňovaný generální pardon pro úředníky, kteří oslavili padesátku.

Státní zaměstnanci by podle další z úprav do složení úřednické zkoušky nemuseli dostávat nejnižší platový tarif. Ministerstvo vnitra to zdůvodnilo tím, že nynější stav je demotivující pro případné žadatele o přijetí do služebního poměru s delší praxí v oboru mimo státní službu. Nově by takovým lidem náležel platový stupeň podle jejich dosavadní praxe.

Cesta do státní služby? Ústní pohovor může nahradit test

Žadatelé o přijetí do služebního poměru by měli nově dokládat zdravotní způsobilost pouze při přijetí, nikoli už při výběrovém řízení. Ústní pohovor při velkém zájmu uchazečů by podle další z úprav mohla nahradit písemná zkouška. Služební průkazy státních zaměstnanců by nově mohly být očipovány kvůli usnadnění vstupu do státních budov.

Novela se týká také posudkových lékařů, jichž ubývá. Sněmovna do konce příštího roku prodloužila období, v němž by tito lékaři nemuseli skončit s dosažením 70 let věku. Podpořila tak návrh Radky Maxové (ANO), aby výjimka neplatila až do roku 2021, jak chtělo ministerstvo práce a sociálních věcí. Poslankyně argumentovala tím, že ministerstvo chce jen prodlužovat současný stav místo skutečného řešení.