Řada ZŠ čerpala chybně evropské dotace

Praha - Ministerstvo školství prověřuje čerpání evropských dotací na základních školách, pochybení už našlo u desítek z nich. Případy převezme finanční úřad, nad chybujícími školami visí hrozba vracení milionů korun. Projekt EU peníze základním školám měl přitom školám umožnit dosáhnout na dotace bez složité administrativy. Přes 3 800 mimopražských základních škol v rámci projektu zažádalo o 4,2 miliardy korun.

„Za období realizace projektů EU peníze základním školám bylo dosud provedeno 222 kontrol na místě, z toho 43 ještě probíhá. U 62 projektů byly shledány nedostatky. Ve 45 případech z toho se jednalo o pochybení v postupech při zadávání veřejných zakázek,“ uvedl Hynek Jordán z resortu školství. Zjištěná pochybení odpovídají 13,7 milionu korun. Kromě nesprávného nastavení zakázek prý byl také porušován autorský zákon.

Ministerstvo nechce zveřejňovat školy, kde zjistilo nedostatky. Podle České televize hrozí vysoká pokuta například Základní škole ve Veřovicích na Novojičínsku. Kontrola totiž odhalila, že zakázka byla nastavena diskriminačně, tedy tak, aby mohly podmínky splnit jen některé firmy. Finanční úřad prý proto škole může nařídit vrácení dotace 420 tisíc korun plus zhruba dvousettisícové penále.

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4026/402595.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3909/390878.jpg

Ministerstvo přitom už loni v létě konstatovalo, že některé školy si prokazatelně nechaly zpracovat podmínky výběrového řízení od firmy, která se potom do tohoto řízení přihlásila. Školy se tak samy připravily o možnost vybrat si nejvýhodnější nabídku, protože podmínky zakázky byly šité na míru právě dané firmě.