Premiér rozhodl podle svých PR poradců, komentuje Mládek své odvolání

Mládek: Premiér rozhodl podle svých PR poradců, nikoliv podle skutečnosti (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předloží ve čtvrtek prezidentovi návrh na odvolání Jana Mládka (ČSSD) z čela ministerstva průmyslu. Šestapadesátiletý Mládek v reakci uvedl, že se v jeho resortu staly chyby v komunikaci, ministerstvo ale nejednalo proti politice vlády. Je přesvědčen, že v poslední době čelil mediální kampani, kterou vedl primárně ministr financí Andrej Babiš (ANO). Sobotka se pak podle Mládka řídil radami svých PR poradců.

Sobotka odůvodnil Mládkovo odvolání tím, že v posledních týdnech nebyl jako premiér s působením ministerstva spokojen. „Zejména se jedná o opakované postoje ministerstva, pokud jde o zlepšení situace spotřebitelů na trhu mobilních služeb,“ prohlásil.

Mládek čelil kritice kvůli vyjadřování resortu v debatě o cenách mobilních dat a části novely telekomunikačního zákona. Ministr ale na tiskové konferenci odmítl, že by v této oblasti selhal. Zajištění soutěže mobilních operátorů a nízké ceny mobilních dat podle něj nejsou v kompetenci jeho ministerstva. 

To se do této oblasti naopak nesmí vměšovat. „Měl by to zajistit Český telekomunikační úřad a Úřad na ochranu hospodářské soutěže… Odmítám, že jsem v této oblasti selhal, protože v této oblasti nemám kompetence,“ zdůraznil.

Proč se premiér rozhodl ho po víkendu odvolat, když to ještě v pátek odmítal, Mládek neví: „To bych nerad komentoval. Mám pocit, že jsem tomu ne úplně sám porozuměl.“  

Premiér rozhodl podle svých PR poradců a medializací, nikoliv podle skutečnosti. Možná patřím do staré školy, která rozhoduje podle ekonomických dat a čísel, a ne podle výkřiků médií.
Jan Mládek

Ministr nicméně na tiskové konferenci zmínil, že je v poslední době vůči jeho osobě vedena mediální kampaň, kterou vede primárně Andrej Babiš. „Kdybych byl tak nevýznamný a nedůležitý ministr, tak by ji asi neměl důvod vést,“ dodal.

Konkrétně zmínil údajné bránění zrušení roamingu, výrok jeho náměstka Lubomíra Bokštefla nebo pevné ceníky pro občany. Výrok náměstka označil za nešťastný. Změnám v roamingu ale podle svých slov nikdy nebránil: „Bylo cílem ministerstva, aby byl zrušen. Toho bylo dosaženo.“

Na závěr Mládek uvedl, že je svým odvoláním zklamaný. Na druhé straně ale pro něj bude větší možnost odpočinku úlevou: „37 měsíců jsem téměř neměl volno a měl málo času na rodinu. Teď si odpočinu, budu se věnovat práci poslance a o své další budoucnosti se teprve rozhodnu.“ 

Ministr shrnul i své působení v čele resortu. Většinu cílů, které si při nástupu na ministerstvo vytyčil, podle svých slov splnil. Za hlavní označil nastartování hospodářského růstu, podporu exportu a zisk zahraničních investic. 

Za svůj úspěch označil i to, že se podařilo dosáhnout „velmi přijatelného kompromisu týkajícího se těžebních limitů v severních Čechách“. Zmínil i vývoj v OKD, kde se podle něj podařilo dosáhnout stability.