Babiš navrhl zdanění korunových dluhopisů. Finanční správa daňový únik neodhalila

Andrej Babiš: Je to návrh, kde vlastně navrhuji zdanit sám sebe (zdroj: ČT24)

Ministr financí a bývalý majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš (ANO) podal pozměňovací návrh, podle něhož by byly zdaněny korunové dluhopisy, které majitelé koupili od svých firem. Netýká se to státních dluhopisů. Finanční správa zároveň uvedla, že neodhalila při kontrolách korunových dluhopisů žádný daňový únik. České televizi to řekl její šéf Martin Janeček.

Andrej Babiš se koncem ledna ocitl v těžké pozici, když týdeník Echo 24 upozornil na nesrovnalosti kolem jeho nákupu dluhopisů Agrofertu. Mimo jiné z kauzy vyplynulo, že se Babiš díky tomu, že šlo o tzv. korunové dluhopisy, vyhnul placení daní. I premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že šlo o „daňový trik, kterým optimalizoval svou daňovou povinnost, a vyhnul se tím placení daně“.

Bývalý vlastník Agrofertu však oponuje, že to nebyl důvod, proč dluhopisy za necelé 1,5 miliardy korun koupil. Odkazuje na investice, které společnost v posledních letech provedla. „Její úvěry jsou dneska 37 miliard. Samozřejmě věděla, že budou velké investice, proto chtěla dlouhé peníze, které by od banky neměla,“ uvedl.

Změna se netýká státních dluhopisů

Nyní Babiš navrhl zdanit korunové dluhopisy, které majitelé nakoupili od svých firem. „Měli bychom zdanit fyzické osoby, které nakoupily dluhopisy emitované firmami, jež jsou s nimi ekonomicky propojené,“ upřesnil.

Podle jednoho z Babišových předchůdců v křesle ministra financí a předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska však učinil Andrej Babiš zbytečný krok. Bylo by podle něj spíš potřeba zjistit, zda měl Agrofert důvod pro vydání dluhopisů.

Miroslav Kalousek: Babiš se snaží vyvinit ze svého – podle mého názoru podvodného – jednání (zdroj: ČT24)

„To není úkol pro legislativu. To je úkol pro nestranný a profesionální výkon finanční správy. (…) Když ta operace nemá jiný důvod než snížení daňové povinnosti, tak je protizákonná,“ uvedl Kalousek. Konkrétně by podle něj měla finanční správa zjistit, proč firma vydala dluhopisy korunové, a ne jiné, a také, zda nešlo sehnat peníze výhodněji než s šestiprocentním úrokem, se kterým je poskytl Babiš.

I premiér Sobotka míní, že by „daňová správa měla veřejnost informovat o tom, jak posuzuje nakládání s těmito korunovými dluhopisy v minulosti – než ministerstvo financí navrhlo nový daňový režim“. 

Finanční správa daňový únik neodhalila

Finanční správa ale podle jejího šéfa Martina Janečka neodhalila při kontrolách korunových dluhopisů žádný daňový únik. „Zatím jsem nezaznamenal, že by v souvislosti s tímto tématem u některého daňového subjektu k tomuto došlo. Různé glosy v médiích na téma, že máme řešit korunové dluhopisy jako takové… Tak zde si neuvědomuji, podle jakých nástrojů, zákonných norem bychom měli postupovat,“ řekl ČT.

Finanční správa neodhalila při kontrolách korunových dluhopisů žádný daňový únik (zdroj: ČT24)

Sobotka u zdanění dluhopisů zdůraznil, že je zásadní, aby se novela dotkla skutečně jen těch, kdo nakupovali dluhopisy vlastních firem. Babiš ujistil, že se změna nevztahuje na státní dluhopisy, takže se dotkne několika desítek lidí.

Korunové dluhopisy nakoupil i senátor Valenta

Sám ale není jediným politikem, jehož se případné zdanění dotkne. Hospodářské noviny připomněly, že zmíněné daňové výhody využívá i senátor Ivo Valenta, jehož společnost Synot rovněž vydala dluhopisy v nominální hodnotě jedné koruny. Například za rok 2015 vydělal Valenta na úrocích z dluhopisů přes 300 milionů korun. Naproti tomu Babiš by mohl podle odhadu ekonomického redaktora časopisu Reportér Jiřího Štického, kdyby držel dluhopisy celých deset let, na které byly vydány, uspořit asi 130 milionů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Že změnu připravuje, avizoval ministr financí již dřív s tím, že by byla účinná od roku 2018. Chce ji připojit k poslaneckému návrhu TOP 09 a STAN na zvýšení daňových úlev zejména pro dárce krve. Andrej Babiš také oznámil, že peníze, které díky dluhopisům ušetřil, dá na charitu.

Na počátku byl nákup dluhopisů. Babiš má potvrzení z banky

Nezdanění korunových dluhopisů je pro Babiše politicky nakonec větší problém, než to, nač původně upozornil výpočet redaktorky Echa 24 – tedy že podle majetkových přiznání neměl mít peníze na jejich nákup. To Babiš vysvětluje tím, že až dodatečně zjistil, že měl nezdanitelné příjmy. Odkázal přitom na správkyni svého majetku. „Já jsem v životě své peníze nepočítal,“ řekl v lednu v Událostech, komentářích. Současně oznámil, že proběhne audit jeho majetku.

Nyní také ukázal potvrzení banky, ze kterého vyplývá, že cenné papíry v nominální hodnotě 1,48 miliardy nakoupil za 1,55 miliardy. Potvrzení banky poskytl Babiš ČTK a Deníku.

Původně přitom nemínil vysvětlit nic: „Proč bych vám měl sdělovat všechny své příjmy? Sorry jako. Vy sdělujete někomu příjmy, nebo kdo tady sděluje příjmy za posledních dvacet dva let? Co vám je vůbec do toho?“

Případ Babišových dluhopisů v pořadu 168 hodin (zdroj: ČT 1)