Dohody ČSSD s komunisty mají stvrdit krajská zastupitelstva

Praha - Středočeská sociální demokracie v pondělí večer podepíše dohodu s komunisty o krajské vládě. Podle slov šéfa středočeských sociálních demokratů Miloše Petery nepůjde o koaliční smlouvu, ale o dohodu vymezující spolupráci klubů obou stran. Jasno už mají také o personálním složení krajské rady. V pondělí se sejdou i ustavující zastupitelstva Královéhradeckého, Olomouckého a Plzeňského kraje. Ve všech třech regionech budou vládnout ČSSD s KSČM, v Plzeňském kraji se na tom dnes definitivně obě strany shodly.

Středočeský kraj:

Na tom, že spolu budou vládnout, se obě strany dohodly už v pátek, kdy si zároveň rozdělily resorty. Středočeští sociální demokraté budou mít hejtmana, pět náměstků včetně statutárního zástupce a jednoho radního. Komunisty budou v nové krajské vládě zastupovat tři řadoví radní a jeden náměstek. Zbývalo ještě doladit některé nejasnosti a shodnout se i na personálním složení.

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. V zastupitelstvu budou ještě TOP 09 a Starostové s deseti zástupci.

„Domluvili jsme se na všem. Domluvili jsme se i na písemné podobě dohody o spolupráci. V pondělí bude schvalována na krajském výkonném výboru ČSSD a měla by být podepsána kolem šesté hodiny večerní na středočeském krajském úřadu,“ uvedl Petera. Ustavující jednání zastupitelstva, ze kterého vzejde nová krajská vláda, je svoláno na úterý. 

KSČM tam povede kulturu a zdravotnictví, ČSSD školství a dopravu

Komunistům připadne nově zřízený resort finanční kontroly, dále oblast majetku, kultury a zdravotnictví. Sociální demokraté budou řídit dopravu, životní prostředí, školství, regionální rozvoj, finance a sociální věci. Z původního rozdělení resortů vypadla oblast legislativy.        

Podle Petery se obě strany dohodly na personálním složení krajské rady. Hejtmanem se má stát volební lídr středočeské ČSSD a příbramský starosta Josef Řihák. Finance dostane na starosti dosavadní vedoucí ekonomického odboru krajského úřadu Jiří Peřina, který bude řadovým radním. Staronovými členy rady by se měli stát senátor a současný náměstek pro regionální rozvoj Marcel Chládek a radní pro školství Milan Němec, nově však bude náměstkem. 

Dosavadní náměstek pro životní prostředí Petera dostane na starosti dopravu. Jeho židli by měl obsadit starosta Cerhenic Marek Semerád, který se v minulosti dostal do centra pozornosti v souvislosti s funkcí šéfa středočeského zastoupení v Bruselu. Sociální oblast bude mít v nové krajské vládě na starosti náměstek kladenského primátora Zdeněk Syblík. Náměstkem pro finanční kontrolu se stane volební lídr středočeské KSČM Pavel Jetenský, který byl v minulém období šéfem finančního výboru. Radní pro zdravotnictví má být dosavadní šéfka zdravotního výboru Jiřina Fialová, oblast majetku KSČM svěřila někdejšímu předsedovi komise pro majetek kraje Pavlu Hubenému. Radním pro kulturu se má stát Zdeněk Štefek, který byl v minulosti ve vedení Komunistického svazu mládeže. 

Dohody proběhnou i v Královéhradeckém, Olomouckém a Plzeňském kraji

Královéhradecký kraj:

V Královéhradeckém kraji se má v pondělí staronovým hejtmanem stát Lubomír Franc (ČSSD). V devítičlenné krajské radě má ČSSD obsadit šest a komunisté tři křesla. Koalice bude mít v zastupitelstvu těsnou většinu jednoho hlasu.

Volby v kraji vyhrála ČSSD před KSČM, Koalicí pro Královéhradecký kraj a ODS. V zastupitelstvu jsou i TOP 09 a Východočeši.

Kromě ustavujících zastupitelstev ve třech regionech se v pondělí formování nových krajských koalic posune i v Libereckém kraji. Reprezentanti Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj by tam měli podepsat koaliční smlouvu. Liberecký kraj je tedy rovněž jedním z míst, kde KSČM v krajské koalici nefiguruje. V tomto severočeském regionu v ní ale není ani sociální demokracie.

Olomoucký kraj:

Také v Olomouckém kraji by měl být hejtman opět z ČSSD, Martina Tesaříka má ale v této funkci vystřídat jiný sociální demokrat Jiří Rozbořil. V radě získají sociální demokraté devět a KSČM dvě křesla.

V krajských volbách v Olomouckém kraji zvítězila ČSSD. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu mají sociální demokraté 19 mandátů, komunisté jich získali 16. Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty a ODS mají po osmi mandátech, TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj čtyři.

V Jihomoravském kraji má vládnout koalice ČSSD s lidovci a v Pardubickém sociální demokraté s Koalicí pro Pardubický kraj a SPOZ. V Karlovarském kraji, kde ještě není o podobě koalice definitivně rozhodnuto, chce ČSSD kraj řídit jako menšinová vláda podporovaná ostatními subjekty v zastupitelstvu s výjimkou ve volbách vítězné KSČM.

Plzeňský kraj:

V Plzeňském kraji zůstane sociální demokracii pozicie hejtmana a dalších šesti radních, KSČM bude mít hejtmanova náměstka pro majetek a radního pro životní prostředí. Koalice nabídne ODS funkce dvou uvolněných předsedů výborů - kontrolního a pro zdravotnictví.

Volby tam sice vyhrála ODS, krajskou radu ale sestavuje druhá ČSSD, která má stejně jako ODS 15 mandátů. Hejtmanem by měl zůstat sociální demokrat Milan Chovanec.