Od kladívka se sice nepráší, ale české soudy zrychlily

Události ČT: Soudy byly v roce 2016 nejrychlejší za posledních pět let (zdroj: ČT24)

Za posledních pět let české soudy zrychlily, pravomocný verdikt se zúčastněné strany sporů dozvědí v průměru necelých deset měsíců od podání žaloby. Rozhodování se zrychlilo především u civilních sporů. Trestní řízení a podle čerstvých statistik především opatrovnické soudy se naopak o něco protahují. V souhrnu ovšem počet vyřízených kauz klesá.

„Naše justice není pomalá, je tu určité množství problematických soudů, které si nesou problematické dědictví z minulosti,“ nechal se před několika dny slyšet ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Tyto soudy posiluje resort dalšími soudci i asistenty.

Myslím si, že problém s počtem soudců se projevoval spíše regionálně. Některé kraje byly personálně hůře zásobené. Ale situace se nyní zlepšuje.
Luboš Dörfl
předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem

Největší zrychlení ve vyřizování sporů zaznamenaly soudy v Jihomoravském kraji. Vyřízení zabere o více než tři měsíce kratší dobu. „To zároveň šetří prostředky daňových poplatníků,“ dodává předseda brněnského krajského soudu Milan Bořek. Také v minulém roce klesl objem peněz, které muselo ministerstvo spravedlnosti vydat na odškodnění za soudní průtahy.

Majetkoprávní spory trvají nejdéle

K nejdéle trvajícím sporům patří třeba pře o právo na stavbu. Přestože se jejich vyřízení zkrátilo průměrně o víc než 100 dnů, stále trvají 3,5 roku. Výrazně se zkrátilo soudní řešení pracovních úrazů a nemocí z povolání; v průměru kleslo pod 3 roky. Delší dobu ale zabírá třeba projednávání žalob kvůli škodě na nemovitosti. A majetkové vypořádání po rozvodu trvá zhruba dva roky.

  • Spory o právo na stavbu - 1 305 dní
  • Neplatnost závěti - 1 160 dní
  • Pracovní úrazy a nemoci z povolání - 1 077 dní
  • Škoda na nemovité věci - 1 033 dní
  • Vypořádání společného jmění manželů - 739 dní

Nejvíce zaměstnávají soudy občanskoprávní spory, jejich vyřízení je ale nejrychlejší za posledních pět let. Trestní kauzy jsou v posledních letech projednávány srovnatelným tempem - na verdikt se čeká přibližně půl roku. V loňském roce se jejich trvání mírně prodloužilo. 

Pouze opatrovnické soudy musely v roce 2016 vyřídit víc kauz než v letech předchozích. Statistiky ukazují, že průměrná délka jejich řízení se dostala nad hranici 200 dnů. Nejen zrychlení opatrovnických řízení, ale hlavně zabránit eskalaci sporů při rozvodu a rozchodu může takzvaná Cochemská praxe.

České soudy se k ní postupně přiklánějí. Rodiče dětí má v krátkých lhůtách přimět k dohodě, aby se oba dál podíleli na výchově potomků. A Cochemská praxe také vykazuje vysokou úspěšnost.

Technika soudům pomáhá

Elektronizace a častější využití technických možností by mělo justici ještě zrychlit. Mimo jiné je ve hře předpoklad soudů, že počet případů v nadcházejících letech naroste. Už nyní pomáhá například automatický převod hlasu na text.

„Používám to pro složitější rozhodnutí, která bych normálně diktoval zapisovatelce nebo na záznam, který ona následně přepíše,“ přibližuje soudce kladenského okresního soudu Jan Podaný.

Uložit