Václav Klaus přednášející. Na Vysoké škole ekonomické učí o transformaci

Václav Klaus: Je to pro mě zdroj kontaktu s mladou generací (zdroj: ČT24)

Po skončení mandátů se politici obvykle vrací ke svým původním profesím. Řada z nich se však stále častěji rozhoduje předávat zkušenosti, které ve svých funkcích získali, studentům na vysokých školách. Před tabuli se vrátil například i bývalý prezident Václav Klaus.

Václav Klaus se zapsal do historie jako předseda a zakladatel ODS, ministr financí, premiér a prezident České republiky. Teď ho desítky studentů znají také jako profesora, který jim přednáší. S Národohospodářskou fakultou Vysoké školy ekonomické (VŠE) sice spolupracuje dlouhodobě, nově ale vede předmět Transformační procesy v České republice.

„Je to někdo, kdo u těch věcí byl a kdo je tvořil,“ řekla o Václavu Klausovi studentka Magdalena Lišková.

Na Vysoké škole ekonomické učil část předmětu už v minulém semestru. V nadcházejícím týdnu začne navíc přednášet i na brněnské Masarykově univerzitě. „Zaprvé mě to baví, za druhé mám pocit, že mám co říkat,“ vysvětlil bývalý prezident svou motivaci učit. „Je to pro mě zdroj kontaktu s mladou generací. To mě baví a těší.“

Zkušenosti předávají mladší generaci desítky bývalých politiků, nejčastěji na soukromých školách. Vyučovat se rozhodli například i bývalý pražský primátor Pavel Bém, bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda nebo expremiéři Petr Pithart a Vladimír Špidla. „Zejména u kombinovaných studentů se těší opravdu velkému zájmu a velké úctě,“ uvedla prorektorka VŠEM Lucie Vnoučková.

Řada z bývalých politiků nezůstává pouze u přednášek na vysokých školách, ale píše i odborné publikace.