Klaus varoval před zapomínáním na statečnost studentů

Praha - Češi si připomínají studentské protesty proti totalitě. Na vzpomínkovou akci k pražské Hlávkově koleji přišla řada vrcholných představitelů státu, a to například prezident Václav Klaus, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová nebo premiér Petr Nečas. Klaus upozornil na to, že na tyto akce chodí stále stejné tváře. Vyslovil přání, aby sem chodilo stále více mladých lidí. Připomněl také statečnost studentů z let 1939 a 1989. Premiér Nečas věří tomu, že lidé neztratili a nebudou ztrácet historickou paměť.

Češi si podle prezidenta Václava Klause nechali poškodit a zneuctít své tradiční hodnotové a myšlenkové vzorce. Prezident to uvedl na dnešním shromáždění u Hlávkovy koleje v Praze na památku studentských obětí nacistické perzekuce v roce 1939. „Takzvaná politická korektnost a spokojování se s verbálními, snadno vyslovovatelnými omluvami, vede ke vzniku společnosti gest, nikoli společnosti autentických postojů,“ řekl.

Václav Klaus, prezident ČR:

„V těchto měřítcích je to, co se na tomto místě stalo před třiasedmdesáti lety, a všechno to, co následovalo v letech dalších, kdy jsme nebyli samostatným státem, ale pouhým protektorátem Čechy a Morava, je poměrně snadné hodnotit. Žádna omluva pro tento čin není a nikdy být nemůže.“

Podle něj je třeba trvat tvrdohlavě na tom, aby události 17. listopadu před 73 lety a let následujících byly měřeny správným metrem. K tomu je nutné nezapomínat na souvislosti a odlišovat excesy a činy jednotlivců od konání státu, od oficiální státní politiky a od ideologie, která tyto činy vyvolává a ospravedlňuje. 

Nečas zdůraznil, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí

Podle premiéra Petra Nečase se stále potvrzuje, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí. „Jsem především přesvědčen o tom a chci tomu věřit, že neztrácíme historickou paměť,“ řekl k událostem spojeným s protinacistickým a protikomunistickým odporem. Připustil, že jistým mementem je úspěch KSČM v letošních volbách a to, že země bude mít po 23 letech od pádu komunismu prvního komunistického hejtmana. Protivládní demonstrace odborů a občanských iniciativ, která se dnes bude konat v Praze, je podle něj právem lidí ve svobodné společnosti. „Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi, máme právo svobodně vyjadřovat svůj názor, to k demokracii patří,“ dodal.

Květiny k pamětní desce na Hlávkově koleji položili spolu s akademiky a pamětníky také předseda Senátu Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, premiér Petr Nečas a pražský primátor Bohuslav Svoboda. Přišli také prezidentští kandidáti Jan Fischer a Jana Bobošíková.

Jana Bobošiková u památníku 17. listopadu
Zdroj: ČT24

Národní třídou znělo: „Ať žije Klaus!“…

Na prezidenta Klause dnes u památníku 17. listopadu na Národní třídě v Praze čekali jak jeho příznivci, tak odpůrci. Nesouhlasné výkřiky byly přehlušeny voláním „Ať žije Klaus!“. Prezident společně s premiérem Petrem Nečasem a předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou položili květiny k pamětní desce v podloubí za početného doprovodu policistů v uniformách i v civilu. 

…ale také: „Klaus je největším zlodějem!“

Na Klause jeden z jeho odpůrců pokřikoval, že je největším zlodějem a že rozkradl a zaprodal Českou republiku. „Jednou budete stát před spravedlivým soudem za to, že jste nechal ekonomicky zruinovat tuto zemi,“ prohlásil na prezidentovu adresu mladý muž, jenž držel českou vlajku. Kritiky nebyl ušetřen ani expremiér a prezidentský kandidát Miloš Zeman, který na Národní třídu přišel před Klausem. Také Zemanovi jeho odpůrci řekli, že mu přejí, aby se dostal před soud. Kritici nynějších poměrů se dostali do sporu s dalšími lidmi u památníku už před tím. Na slova o totalitě a o organizovaném rozkrádání země reagovali výkřiky „Ožralo“ nebo „Nemakačenko, táhni“.

Jeden z odpůrců Václava Klause v Praze na Národní třídě
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Ústavní činitelé přišli k památníku 17. listopadu pěšky od kavárny Slavia. Na protější straně u Národního dovadla byly transparenty a panely z lepenky s hesly vyjadřujícími protest proti vládě, připravené na odpolední satirický maškarní průvod. Členové kabinetu byly na panelech zobrazeni v přilbách příslušníků někdejší SNB, která před třiadvaceti lety zasahovala právě proti demonstrantům na Národní třídě. K památníku dnes lidé včetně politiků přicházejí už od rána. Na místo, které připomíná zásah tehdejší policie proti demonstrujícím studentům, nosí svíčky, květiny i věnce.

Na pietu navázalo zahájení výstavy z majetku Čapkovy společnosti

Na pietní akt navázalo zahájení výstavy z majetku Čapkovy společnosti v německém Hagenu, která je sestavena z protinacistického a protiválečného díla Josefa Čapka. Expozice má název Dějiny z nedaleka. Pietní vzpomínku na studenty Hlávkovy koleje a oslavu Mezinárodního dne studentstva každoročně pořádá Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu.