Čeští lékaři míří k elektronickým receptům, Ludvík odklad odmítl

Reportáž: Ludvík odklad e-receptů odmítá (zdroj: ČT24)

Čeští lékaři by příští rok měli podle plánu přejít na systém elektronického vydávání předepsaných receptů. Nadále s tím počítá ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), a to i navzdory výhradám České lékařské komory žádající odklad.

S elektronickými recepty už nyní pracuje například pražská nemocnice na Bulovce a podle primáře zdejšího očního oddělení Břetislava Brožka modernější přístup šetří čas. Ordinující lékař je totiž nemusí vypisovat ani razítkovat, stačí je vytisknout.

Od příštího roku by se ale tento způsob práce s předepisováním léků měl týkat všech lékařů bez výjimky, což se ovšem nelíbí jejich stavovské organizaci – České lékařské komoře. Systém podle ní prý není dostatečně připravený. „Je třeba zajistit ochranu dat pacientů i ochranu našeho lékařského know-how,“ uvádí prezident komory Milan Kubek.

Ministr Ludvík ale důvod pro další odklad nevidí; vypisování papírových receptů by příští rok mělo být jen záložní variantou, pro případ, že by například selhalo internetové připojení. „V této chvíli SUKL signalizuje, že systém je plně připravený,“ prohlásil – a problém nespatřuje ani v technickém zázemí. „Lékaři budou mít EET, takže víceméně pro ně to připojení k internetu bude nutné.“

K lékaři se má jít objednat on-line. Vzorem je Vysočina

Česko má v příštích letech na projekty, které mají zajistit elektronizaci zdravotnictví, čerpat z evropských fondů až dvě miliardy a dvě stě milionů korun, a přenos části zdravotnického servisu do virtuálního by se tak měl týkat i dalších oblastí tuzemské péče o veřejné zdraví, včetně objednávání se na zdravotní prohlídku. V tomto případě se ministerstvo inspiruje zaběhlou praxí všech krajských nemocnic na Vysočině.

V Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči i Novém Městě na Moravě možnost objednání přes internet funguje už šestým rokem a využívá ji téměř pětapadesát tisíc lidí. Na úvod stačí, aby pacient přišel s občanským průkazem a obdržel heslo, pro příště se pak už může na konkrétní den a čas objednat z pohodlí domova od svého počítače.

Mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová nicméně dodává, že tento způsob přístupu k lékařům není neomezený. „Problém je tam, kde ten člověk potřebuje nějaké doporučení nebo dokumenty. A pokud ambulance není zahrnuta v systému eAmbulance a jde o akutní případ, tak člověk přijde rovnou na urgentní příjem,“ podotkla.