Praha patří maskám, anarchistům a odborářům

Praha – Kromě pietních akcí se v Praze chystá protivládní demonstrace nebo karnevalový průvod masek. Anarchisté zase zvou na „hlukové“ shromáždění před pankráckou věznicí. Největší akci chystají odboráři a některé nevládní organizace na Václavském náměstí, organizátoři čekají až 20 tisíc účastníků. Magistrát upozorňuje, že kvůli protestům a průvodům bude v centru metropole omezena městská hromadná i automobilová doprava. Nejen metropoli ale zasáhnou protestní akce, podobné události čekají i na jiných místech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Největší akci chystají odboráři a některé nevládní organizace na Václavské náměstí. Mítink pod heslem „Demokracie vypadá jinak“ začne v 11 hodin. Hlavní protest proti vládě a stavu společnosti se čeká od jedné hodiny odpoledne. Ukončit by se měl zhruba po hodině a následovat má pochod přes náměstí na Národní třídu, kde bude ukončen proslovy účastníků událostí ze 17. listopadu roku 1989. Organizátoři očekávají až 20 tisíc lidí.

„Česká republika nevzkvétá a někdy máme pocit, že už ani moc hezky nevoní. Kdo to přinesl, nejsou běžní občané ani odbory, ale politici… Nechceme takto dál pokračovat. Jeden z mála způsobů, jak to jde udělat, jsou předčasné volby,“ řekl předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Protestní akce ale zasáhnou i Moravu a Slezsko. V Brně uspořádá protest Hnutí za přímou demokracii. Akce začíná ve 14 hodin na Malinovského náměstí. Ve slezské metropoli Ostravě se občané nesouhlasící s vládou Petra Nečase sejdou v 17 hodin na Masarykově náměstí.

Na jedné straně protesty odborářů, na druhé průvod masek…

Občanské iniciativy Fór_um, Auto*Mat, Arnika a další chystají od 15 hodin satirický průvod masek s názvem Sametové posvícení 2012. Průvod se vydá od Piazzety Nové scény přes most Legií na Kampu, poté přes Karlův most na Smetanovo nábřeží a přes most zpátky na Kampu. Od 16:30 chtějí skupiny v maskách pokračovat samostatně a procházet městem až do večera.

… a na třetí anarchisté s „Tykadlovým randálem“  

Anarchisté zvou v podvečer k pankrácké věznici na akci s názvem Tykadlový randál. „Hlukovým“ shromážděním chtějí podpořit olomouckého řidiče Romana Smetanu, který je znám svým odmítáním trestu za malování tykadel na předvolební plakáty. Účastníci si mají přinést předměty, které dělají co největší hluk - bubny, píšťalky, sirény či megafony, aby byl jejich protest slyšet i za zdmi vězení. Podle webových stránek aktivistů není jejich shromáždění ohlášeno.

Magistrát na sobotu eviduje asi dvě desítky akcí, některé jsou ale zamluvené dlouhodobě a nemusí platit, u jiných si organizátoři rezervovali i několik míst najednou, aby se vyhnuli možnému střetu s jinými organizacemi. Kvůli shromážděním a pouličním průvodům bude v sobotu v Praze omezena doprava. V blíže neurčeném čase může být omezen provoz zejména na ulicích Národní, Vinohradská, Sokolská, Nuselský most, na mostu Legií, na Masarykově, Smetanově či Alšově nábřeží, ale také na Klárově či Malostranském náměstí, uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Přemysl Sobotka: Dnešní demonstrace je „morální superkýč“

Místopředseda Senátu a prezidentský kandidát vládní ODS Přemysl Sobotka ve svém prohlášení tuto akci označil za „morální superkýč“. Uvedl, že demonstrace pod heslem Demokracie vypadá jinak přichází po úspěchu KSČM v krajských volbách a bude v den, který je spojen s pádem komunistického režimu v bývalém Československu.

ČSSD ale ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky protivládní demonstraci odborářů a občanských iniciativ podpořila. Předseda opoziční ČSSD totiž důvody demonstrace odborářů vidí jinak. „Ta demonstrace je logickou reakcí na to, že vláda vůbec nebyla schopna pochopit výsledek krajských a senátních voleb,“ uvedl šéf strany, která tyto volby vyhrála. Lidé se v nich podle něj jednoznačně vyjádřili proti politice současné vlády, jejím daňovým změnám, církevním restitucím nebo důchodové reformě. Sociální demokraté se proto demonstrace zúčastní, dodal Sobotka.