Rada ČT vybere nového generálního ředitele v dubnu

Rada České televize vyhlásila výběrové řízení na generálního ředitele ČT. Uchazeči se mohou přihlásit do 27. března, rada z nich potom vybere vítěze ve dvou kolech během dubna.

Od uchazečů, kteří mohou odevzdat přihlášky v pracovní dny od 23. do 27. března vždy od 9 do 16 hodin, chce Rada ČT mimo jiné, aby předložili vlastní přibližně desetistránkovou koncepci fungování veřejnoprávní televize. Radní předpokládají, že se přihlásí 30 až 35 lidí. Z nich potom vyberou nejlepší kandidáty v prvním kole 12. dubna.

„Zúžíme to na pět, možná šest. O čtrnáct dní později si pozveme ty kandidáty, kteří postoupili do závěrečného kola,“ shrnul předseda Rady ČT Jan Bednář.

Mezi podmínkami pro uchazeče je vysokoškolské vzdělání, manažerské předpoklady k řízení veřejnoprávní instituce a pomůže mu i předchozí praxe v médiích. Součástí koncepce rozvoje ČT záměru musí být představeny plánované kroky a priority v horizontu funkčního období generálního ředitele.

Volba se uskuteční s několikaměsíčním předstihem před začátkem funkčního období. Současnému generálnímu řediteli Petru Dvořákovi končí funkční období 30. září. Vítěz výběrového řízení tedy nastoupí v říjnu.